Maten och vår natur

Hur ofta hör vi inte att vi ska äta mindre kött eller inget kött alls eller bara vissa sorter och det för vår naturs skull? Köttet är den stora favoriten i miljödebatten och jag säger inte emot i och för sig, men jag har ibland försökt att föra in ett annat perspektiv, dock utan framgång känns det som.

Vad jag tänker på är vi människors överkonsumtion av mat; vi bokstavligt talat äter ihjäl oss och vi slänger enorma mängder ätduglig mat. Om vi alla försökte tänka på detta, vilken effekt skulle det kunna få för vår miljö? Jag är övertygad om att den skulle bli stor. Så länge som vi inte stannar upp och funderar över vad vi gör så är det svårt att göra rätt alls tror jag. Vi har skaffat oss helt andra vanor mot förr. När jag var barn så var en bulle eller en muffins mycket mindre, nu är storleken nära nog som en hel middag ibland känns det som. Chipspåsarna har också vuxit avsevärt och hamburgerkedjor lockar med lägre priser för det extra och givetvis totalt onödiga som man kan lägga till. Behöver man verkligen dricka en halv liter läsk till maten bara för att ta ett exempel???

Det är dessutom många som kastar mat och det ofta och mycket. Istället för att ta tillvara på matrester och göra en matlåda, blanda i det i en ny maträtt eller frysa in det som blir över så åker det i soporna. Varför? Många bryr sig heller inte om att ta reda på vad bäst före-datum innebär utan utgår ifrån att det är samma som sista förbrukningsdag.

Det finns så mycket mer som vi kan göra i vår vardag för att främja naturen än att bara se till köttkonsumtionen och jag tror att det är de där små valen som vi gör i varje situation som på sikt gör skillnaden. Vi har olika beteenden och dem måste vi själva bli medvetna om. Visst, man kan skippa nötköttet, men om man sedan överkonsumerar och slänger massor av annan mat, vad är då vitsen? Vart tog begreppen lagom och sunt förnuft vägen?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s