Käbbel i politiska debatter

Det är ofta och mycket käbbel i de politiska debatterna och en som gärna påpekar detta är statsministern själv, men jag håller nog inte med om att det mest är andra som står för käbblet, för han är lika bra på detta själv också och utan den varan så blev det ju ingen debatt. Däremot så har jag många gånger genom åren funderat över varför så många politiker och partier ger andra, alltså sina motståndare, så mycket utrymme. Det gäller både i debatter där man diskuterar direkt med varandra, men även i artiklar och annonser.

Det här är dock en svår avvägning eftersom man gärna vill få fram vad de andra kunde har gjort bättre samtidigt som man vill tala om vad man själv står för och få det att verka mer attraktivt. Frågan är bara hur mycket av det lilla utrymmet i en text eller de få minuterna i en debatt som man vill avvara för att klanka ner på motståndarna och samtidigt minska möjligheten att framföra sin egen politik.

Vi vet också att många väljare tycker att det är för mycket käbbel i debatten och att de ibland efteråt mer har fått höra vilka fel de andra har gjort, än vad politikern eller partiet själv vill jobba för. Min filosofi genom åren har varit att angripa, för man vill ha en debatt så klart och att ifrågasätta andra är en viktig del av politiken, men det ska inte vara mer än nödvändigt. Jag har alltid försökt att ta utrymmet till att föra fram min egen politik och visa på dess fördelar. Till exempel så har jag bloggat en hel del och där har jag uteslutande ägnat mig åt att föra ut vad jag och partiet vill jobba med och förbättra istället för att tala om andra partier.

Som sagt var, det är en balansgång det här, men nog skulle debatten bli mer tilltalande och framför allt tydligare för väljarna om man ägnade mer tid till att tala om vad man verkligen vill göra själv.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s