Utbilda flyktingungdomarna i sex och samlevnad

Igår kunde man i UNT, Upsala nya tidning, läsa om att unga flyktingar ska utbildas i sex och samlevnad. Ja det är klart att de ska, precis som övriga ungdomar i vårt samhälle ska utbildas i detta. Tyvärr så blandade artikeln ihop bristande utbildning av det här med händelserna i Kungstädgården och Köln samt problem med tafsande flyktingkillar på Fyrishovsbadet. Jag vill påstå att tafsande och övergrepp inte främst har med bristande kunskaper i sex och samlevnad att göra. Ska man spetsa till det lite så kan man säga att bristande kunskaper om intima situationer inte förebygger övergrepp på andra människor. I så fall skulle det ju ha utrotats i Sverige sedan länge då vi har haft den här undervisningen obligatorisk i decennier.

Det viktigaste när dessa killar kommer hit och det ska självklart gälla även dem som kommer med sina föräldrar, även om det i artikeln endast handlade om ensamkommande ungdomar, är att ge kunskaper om vårt samhälle, sunda värderingar samt informera om mänskliga rättigheter. Det här är ett gediget arbete och vissa killar kommer man säkerligen att behöva jobba mer med än andra. Andra har säkert redan sunda värderingar med sig hemifrån. Huruvida de har det eller inte beror självklart på vilken uppfostran som har givits i hemmet.

Men att inte tafsa på eller göra något ännu grövre mot en medmänniska handlar om väldigt grundläggande saker och därför så tror jag att det är moral och respekt för individen som främst behöver jobbas med och jag hoppas att det är där som samlevnad kommer in i sammanhanget, dock så fick jag inte den uppfattningen, för det handlar faktiskt om mer än hur man lever tillsammans med någon. När detta har satt sig och landat rätt så kan man gå vidare till sexualundervisningen. Men, blanda inte in Kungsträdgården, Köln och Fyrishov och antyd att problemen hade kunnat förebyggas med enbart sex- och samlevnadsutbildning, för det är större än så.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s