Jämställdhetsdebatten måste föras på ett klokare sätt

Jag har många gånger funderat över hur vissa driver jämställdhetsdebatten, trots att jag egentligen anser många personer som seriösa i det de säger så till vida att de verkligen vill ha jämställdhet, så kan det få mig att undra om det verkligen är huvudsyftet egentligen. Om man verkligen brinner för något, varför går ens engagemang ut på att visa sig så arg som möjligt och vända människor, främst män, emot sig?

Så vart vill jag komma? Jo, om man verkligen vill uppnå sitt mål, varför kallar man män för djur, jämför dem med olika mindre trevliga personer, säger sig vara motarbetad konstant, utmåla sig som ett offer och undra varför man som kvinna inte kan heta Bengt? Att driva en jämställdhetsdebatt och vara konstant arg kanske på sikt möjligtvis kan leda dit man önskar, men det tar vansinnigt mycket längre tid än om man för debatten på ett sätt som gör att man får dem som man behöver med sig på tåget. Vilken man känner sig manad att ställa sig på barrikaderna tillsammans med någon som ser honom som ett hot och en person med dold agenda och då emot en själv?

För mig är jämställdhetsfrågorna lika viktiga som för dem som jag nu har beskrivit, men jag tror att framgången blir större om debatten drivs med sakliga och korrekta argument och i en ton som gör att andra lyssnar. Den grupp som jag nu har beskrivit är tack och lov en minoritet, men de hörs ganska bra många gånger. Jag var under 9 år ansvarig kommunpolitiker för jämställdhetsfrågor och för mig var det viktigt att driva frågorna på ett sätt där alla, oavsett bakgrund och kunskaper, kände sig välkomna och blev lyssnade på. Tyvärr så har vissa som har kommit längre i kunskapen om vad det handlar om, en nedsättande ton mot dem som inte är så insatta. Men ingen kan saker från början utan vi har alla varit på ett stadium där vi har fått lära oss varför jämställdhet är viktigt och vad det handlar om.

Alla människor tjänar på ett jämställt samhälle och därför ska vi jobba tillsammans för att få det och upplysning och utbildning är vägen dit. När man förstår poängen och vad man har att vinna, då är man också mer benägen att jobba för kvinnors och mäns lika rättigheter och det jobbet måste fortsätta för vi har mycket kvar att göra.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s