Tänk först, skriv sedan!

Det är något som Sverigedemokraternas ordförande i Orsa, Gunnar Håkansson säkert gör nästa gång som han skriver på Facebook. Å andra sidan så blev han utesluten på grund av sitt grova språk och det med rätta, så det är ju inte säkert eftersom ingen kommer att ställa honom till svars framöver. I en kommentar kring en krönika om de obehagliga händelserna i Köln skrev han så här om FI:s Gudrun Schyman som han inte tyckte stod upp för offren: ”Fy fan vilken ”Slampa”, ovärdigt det parti som hon startat. Gillar förmodligen att blir tagen på våld.”

Det spelar ingen roll att han använde citationstecken, man kommenterar helt enkelt inte andra på det viset. Vad människor tänker är en sak, men att sätta det på pränt en helt annan. Varför? Jo, för vi kan alla bli upprörda och irriterade över andra människors åsikter och handlingar, men börjar vi att acceptera sådant här, alltså personliga påhopp och mycket nedsättande kommentarer i skriven form, så är vi farligt ute. Det är så många människor som till och med har fått sitt liv förstört på grund av vad andra har skrivit om dem. Har man förmågan att formulera sig, vilket de flesta faktiskt har, så kan man få fram precis vad man tycker utan att sjunka så här lågt som Gunnar Håkansson gjorde.

Skriven text missuppfattas lätt, men därför ska man vara ännu försiktigare med vad man skriver och själv har jag alltid två grundregler och det ena är att aldrig, inte under några omständigheter, kalla andra vid namn och den andra är att skriva på ett sätt som så mycket som möjligt inte riskerar att missförstås. Det kan bli fel ändå så klart, men det utesluter mycket. Bryr man sig inte om hur andra uppfattar saker och känner så kan man alltid ha dessa regler av rent egoistiska själ eftersom man inte hamnar i sådana situationer som politikern här ovan som fick lov att lämna sina uppdrag. Dessutom så skadar det faktiskt inte att visa andra lite mer respekt än vad vi stressade människor ofta gör.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s