Valdeltagande, högt eller lågt?

Det är visserligen långt kvar till nästa val, men hur många som ska gå och rösta är något som partierna påverkar under hela mandatperioden så därför är ämnet alltid aktuellt. Vi anses ju ha högt valdeltagande i Sverige och det är något att vara stolt över, men för egen del så är det inte enbart alla dem som faktiskt tar sitt ansvar vart fjärde år som jag ser, utan väldigt mycket de andra och jag undrar varje val varför? Varför väljer man att avstå sin demokratiska rätt? Speciellt i en värld som denna? Det här är en av våra mänskliga rättigheter, det är en del av folkhälsofrågorna, detta att få vara med och påverka och det är viktigt.

Det är vår självklara rätt att kunna påverka och att rösta på det parti som vi anser är det bästa och det är även en rättighet att låta bli. Jag avstår ifrån att säga att det tyvärr är en rättighet att låta bli, för jag vill verkligen inte att vi ska tvinga vuxna människor att ta ansvar, men det gör mig ledsen att så många utnyttjar den här rättigheten.

Att rösta är både en rättig- och skyldighet. För mig är det väldigt speciellt att gå till valurnan vart fjärde år. Jag tillhör till och med dem som inte förtidsröstar. Det hände i min ungdom, i alla fall första gången som jag fick rösta, men det är många val sedan. Naturligtvis så är det svårt att ha ett hundraprocentigt valdeltagande, man måste vara realistisk och saker är inte svart eller vitt. Man kan ha förlorat en nära anhörig eller kär vän och helt enkelt inte orka rösta eller man kan ha invandrat till Sverige nyligen och inte ens ha haft en chans att ta reda på vilka partier som finns. Men det här är ju undantag, alla andra då? Egentligen så behövs endast ett argument för att rösta och det är att visa dem som gav en denna fantastiska rätt respekt.

Hur många var det då som röstade senast? 85,8 procent av de röstberättigade i riksdagsvalet 2014 röstade. Motsvarande andelar i valen till landstingsfullmäktige och kommunfullmäktige var 82,4 respektive 82,8 procent.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s