Sorundanet med flera lokalpartier

Jag skrev om Sorundanet i går och det möte som de höll i söndags. I Sverige finns det ett stort antal lokala partier, faktiskt i snart varannan kommun i landet. På 1970-talet kom de lokala partierna in i våra kommunfullmäktige och i de senaste valen så har det nästan exploderat kan man säga. Vi har i Sveriges riksdag åtta politiska partier, de flesta eller alla finns i våra 290 kommunfullmäktigeförsamlingarna. Den kommun som leder ligan med antal partier är Kiruna med 23 000 invånare och hela tolv partier i fullmäktige.

Förutom riksdagspartierna så finns där även Feministiskt initiativ, Norrbottens sjukvårdsparti, Sámelistu/Samelistan, Knegarpartiet samt Kirunapartiet. Ska man hårddra det så är det egentligen de tre sista som är lokalpartier. Sjukvårdspartier finns det på många håll, fast då främst i landstingen och FI är ett parti som vill in i riksdagen, så dessa är lite annorlunda än övriga icke riksdagspartier. Men det är intressant hur fem av 12 partier har fått ta plats trots att de inte finns med i riksdagen. Röstdelning kallas detta och åt sådant ägnar sig runt en tredjedel av väljarna. Det tyder på medvetenhet och aktiva val vilket är positivt.

Rent allmänt så kan man om lokala partier säga att de ger uttryck för ett missnöje mot de etablerade, men alla partier har ju en gång startat på det viset, eller att man helt enkelt har velat ge uttryck för andra åsikter, men det kan i och för sig också sägas vara en form av missnöje. Det finns givetvis populism och ibland mycket snäva åsikter på vissa håll, men de flesta politiker i lokala partier jobbar hårt och är väldigt seriösa och vill verkligen förbättra i sin kommun och de vill företräda sina väljare genom att lyssna på dem och driva frågor som de anser är viktiga. Partierna fångar dessutom upp väldigt många invånare som aldrig skulle ha blivit politiskt aktiva annars och det är något som är positivt för vår så viktiga demokrati. Att både få bilda och gå med i vilket parti som man vill är en demokratisk rättighet som vi alla borde värna om.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s