Sockerskatt?

Ibland så kommmer vissa politiker på vad de själva anser vara lysande idéer så som till exempel sockerskatt. Under förra mandatperioden så la Sverigedemokraterna en motion om just detta; den avslogs, men nuvarande folkhälsominister Gabriel Wikström har sagt att han inte stänger dörren för en sådan. Det finns säkert ivrare för den här typen av skatt i fler partier.

Skulle den här typen av skatt hjälpa då? Det vet vi inte innan vi har provat förstås och några enskilda personer kanske skulle dra ner på sockerintaget. Men jag tror att det är viktigt att titta lite vidare än så. Om man är beroende, låter man då bli sin last om den blir dyrare och i så fall i vilken omfattning? Är man fast i ett beroende så är det inte troligt att man avstår sin choklad bara för att kilopriset ökar en tia. Många med usel ekonomi röker, för att ta ett annat exempel. Har de råd med det? Nej, men man prioriterar cigaretterna ändå. Inte på grund av att man inte bryr sig om pengarna utan för att begäret är så stort.

En annan grupp är alkoholisterna. Det är sannerligen inte gratis med alkohol i Sverige, men är man fast så är man. Finns det verkligen inte bättre sätt att hjälpa människor? Kanske kan vi bli bättre på att arbeta förebyggande, för uppenbarligen så har vi inte lyckats så bra som vi borde. Större medvetenhet hos oss själva kring hur vår livsstil påverkar oss vore också bra och det bör vi fundera över så tidigt som möjligt. Här kan skolan säkert göra mer. Dock ska man påpeka att många redan i dag är otroligt upplysta och till dem skulle samhället kunna bli mer kreativt i sitt stöttande, för det är tufft att ändra vanor.

Men för att runda av: Vad ska då beskattas förutom vitt socker? Ska rårörsocker beskattas? Honung? Söta frukter? Juicer? Och till sist: Är det försvarbart att de som kanske bara köper ett par wienerbröd till helgen ska betala avsevärt mycket mer för dessa av solidaritet och att lördagsgodiset i familjen med lite pengar blir så dyrt så att man får dra ner på det trots att det är det enda onyttiga barnen får? Det är sådant som man måste fundera igenom innan man föreslår sådana här skatter.

 

3 thoughts on “Sockerskatt?

 1. Angelique

  Intressant ämne. Personligen tror jag mer på förebyggande arbete, tex att inte placera godis vid kassorna och sådana saker, än att man ska behöva betala mer när man faktiskt vill köpa något med socker i. Som du säger blir det också svårt att bestämma var gränsen ska gå, och beskattar man en sak kommer det alltid finnas människor som tkr det är orättvist och anser att man då bör beskatta andra produkter också.

  Gilla

  Svara
 2. wallenborgspolitikblogg Inläggets författare

  Ja, det finns bättre sätt. Dessutom så kan affärerna ha extrapriser och de kan komma runt det genom att man tar tre och betalar för två med mera. Då tjänar de inte lika mycket på just den varan, men godis används ofta som lockvara för då handlar människor även mat samtidigt.

  Gilla

  Svara
 3. Ping: Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s