Fortsatt förbud mot surrogatmödraskap

Regeringen har utrett huruvida Sverige ska tillåta altruistiskt surrogatmödraskap eller inte och utredaren föreslår ett förbud. Det väcker känslor hos många och jag tror att motståndarna egentligen också skulle vilja säga ja, just av medkänsla för dem som kämpar för att få barn, men det finns mycket att väga in här och därför så tror jag att riksdagen kommer att fatta beslut enligt utredningen. Jag stödjer i så fall det beslutet. I dagsläget så vill Centerpartiet och Liberalerna tillåta detta, medan Kristdemokraterna och Vänsterpartiet säger nej. Övriga verkar vela i frågan.

Argumentet för är ju lätt, det ska helt enkelt underlätta för dem som vill skaffa barn att kunna göra det, men argument emot då? Ja, utredaren ser risken med att det kan bli påtryckningar på kvinnor att ta på sig den här rollen och då det alltid finns risker med en graviditet så vill hon inte låta detta bli lagligt. Alltså inte ens om det handlar om surrogatmödraskap mellan kvinnor som står varandra nära och att det inte finns pengar inblandade. I teorin är allt givetvis mycket enklare, med även vid normala graviditeter så uppstår ofta hälsoproblem, vissa försvinner direkt efter förlossningen, andra blir bestående. Ibland uppstår större komplikationer och sådant kan sällan förutses. Förlossningen i sig är också det en stor och ibland traumatisk upplevelse för kvinnan. Här vet man heller inte innan hur den kommer att bli. En annan sak är den känslomässiga biten, något som till stor del styrs av hormoner.

Självklart så är surrogatmamman inställd på att inte behålla barnet, men den här delen ska inte ignoreras. Vissa som är för hänvisar till att andra länder tillåter detta och att vi också borde göra det av den anledningen eller att annars så vänder sig par till länder där det är tillåtet. Men det är väl inte något argument? Ska vi tillåta det som vi anser är fel på grund av att andra gör det? För mig är det inte ett hållbart resonemang faktiskt. Jag vill ändå avsluta med att säga att i de flesta fall där detta är tillåtet så går allt enligt planerna och både kvinnan och föräldrarna blir nöjda, men det är inte för dem som vi som är emot talar utan för de andra.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s