Jämlik hälsa är viktigt för alla

Jag undrar hur många gånger som jag har läst eller hört begreppet jämlik hälsa och att den ska utjämnas, ändå så finns det mycket kvar att göra. Utjämningen måste då givetvis bestå i att de som har sämst hälsa ska må bättre och inte tvärtom. Det är självklart och kanske så självklart så att det är därför som just detta sällan nämns. Tyvärr så ökar skillnaderna i stället för att minska. Ett jämlikt samhälle är alltid det mest välmående på totalen, alltså även för dem som har det sämre på vissa sätt. Men det finns ändå något positivt när det gäller svenskarnas hälsa och det är att den på det stora hela blir bättre och det ska inte förringas, för det är resultat av arbete som har lagts ner tidigare och som har gjort att fler människor månar om sin hälsa och därför gör vad de kan för att må bra.

Vad kan man mer göra då? Ja samhället ska givetvis fortsätta att upplysa oss medborgare, forskning är annat som är viktigt och här finns mycket mer att göra när det gäller samverkanseffekter mellan olika mediciner och även när det gäller miljögifter och tillsatser i vår mat. Ett stort problem är tyvärr att olika forskare kommer fram till olika saker och därför så är det väldigt svårt som individ att veta vad som är exempelvis den bästa maten att äta eller den bästa träningsformen. Men just maten måste få större fokus. Dels på grund av att den ofta är så otroligt processad, odlad med gifter, fullproppad med tillsatser men även för att den faktiskt berör 100 procent av oss. Nu är människan ändå ett tåligt släkte och äter vi varierat så har vi givetvis goda chanser att leva länge och må bra, men alldeles för många drabbas av sjukdomar kopplade till maten, men också på grund av mängden av det som vi äter.

Hälsa och folkhälsa är ett stort och svårt område, men det måste alltid finnas i fokus och även om jag precis skrev att vi behöver få upplysning från samhället, så tror jag trots detta att aningen mindre information skulle vara bra. Risken finns nämligen att vi får så mycket information om hur vi ska leva så att vi inte vet vad vi ska ta till oss av och till sist inte orkar bry oss om allt som vi nås av genom både utskick i brevlådan, på webben och TV. Det är inte så att vi inte alltid vet vad vi borde när det gäller vad vi själva kan göra, men saker är lättare sagt än gjort och kanske vore mer stöttande verksamhet på sin plats. Mer individuellt stöttning från landstingen och från kommunerna, men även olika typer av grupper där man kan stötta varandra som icke professionella individer skulle kunna vara bra. Fortsättning följer, för den här frågan kommer alltid att leva.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s