Inte ett enda barn borde bli sexuellt utnyttjat

I dag var Elaine Eksvärd och Patrik Sjöberg med i TV 4:as morgon-TV och diskuterade sexuella övergrepp på barn. De har båda varit utnyttjade och skrivit böcker om det som de har varit med om, Patrik gjorde det för flera år sedan, Elaine har gjort det nu. En stor eloge till dem båda. Jag tror inte att någon som inte har varit med om det här riktigt kan förstå hur djupt det sitter i en utnyttjad person. Däremot så gissar jag att det finns med en för resten av livet. Att en vuxen människa kan göra så här är för de flesta tack och lov obegripligt. Det finns absolut inget försvar.

Jag minns för några år sedan när jag som politiker fick ett brev från en person som tog upp just ovanstående och att mer måste göras i skolan. Jag pratade om det här med andra berörda för jag ville verkligen göra något, men det rann tyvärr ut i sanden. Så här efteråt så tänker jag att jag borde ha legat på mer, men det finns så många saker som ska hanteras hela tiden och det är bara att erkänna, det här är ingen stor politisk fråga. Ärligt talat, hur många gånger hör vi politiker och tjänstemän diskutera sexuella övergrepp på barn? Det görs, men då i samband med någon händelse och sedan så blir det tyvärr tyst.

Många undviker ämnet eftersom de känner sig obekväma, men jag tror även att många inte gör mer just på grund av okunskap. Om ett barn har en förälder som är alkoholist så är chansen att det syns och att det finns möjlighet att ingripa mycket större. Därför så är det bra att TV tar upp det här svåra så att fler får insikt. Skolan fyller också en stor funktion när det gäller att lära barn och ungdomar vad som är rätt och fel och hur de ska göra om de blir utnyttjade. Vi måste våga prata om det här, för om vi låtsas som att problemet inte finns så kan vi aldrig lösa det. Själv så lovar jag i alla fall att inte låta det falla i glömska igen utan i stället påverka så att mer görs även om jag inte längre är politiker.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s