Varför inte införa skilda valdagar?

I LPN vill vi införa skilda valdagar och det finns det även riksdagspartipolitiker som vill. En ganska nylagd motion från Hans Rothenberg, Moderaterna, tar upp just den här frågan: https://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Skilda-valdagar_H3021557/?text=truehttps://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Forslag/Motioner/Skilda-valdagar_H3021557/?text=true Argumenten är givetvis att lyfta fram den lokala demokratin. Naturligtvis så diskuteras även de lokala frågorna när det är val, men frågan är i vilken omfattning. Kan vi verkligen vara nöjda med den dåliga mediabevakningen och att det ofta är några få frågor som dominerar hela valrörelsen?

Skulle vi rösta vid olika tillfällen i de olika valen så skulle debatten bli helt annorlunda och det skulle dessutom bli tydligare för invånarna vad det verkligen är som de röstar på, för det är sannerligen inte enkelt att alltid veta vem som är ansvarig för olika frågor. Media, som har genomlidit stora neddragningar de senaste åren, skulle också få det enklare eftersom de inte behövde slitas mellan politiken på riks och lokal nivå när de ska rapportera.

När det stora fokuset ligger på rikspolitiken så finns tyvärr risken att väljarna tror att det valet är viktigare och att frågorna där påverkar dem mer. Så behöver det inte alls vara och även om det sker för mycket styrning uppifrån så har kommunerna och dess politiker stor makt, inte minst jämfört med de flesta andra länder. Vi har med andra ord ett relativt bra system här i Sverige och det ska vi lyfta fram. Politiken ska drivas så att fler lockas att rösta och engagera sig och det ska synas att det är viktigt att rösta för man kan verkligen påverka. Därför så vore det toppen om valen kunde ligga vid olika tillfällen. Det är verkligen en del av att vitalisera politiken!

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s