Återigen så skrivs det om problem med övervikt

När jag var barn, vilket visserligen är ett bra tag sedan, så fanns det få överviktiga barn och ungdomar. Nu finns det tyvärr väldigt många och att vara överviktig som ung är inte alls bra, då risken är stor att man aldrig blir normalviktig. Många lider på grund av hur de ser ut, men det finns ett annat viktigt problem och det är hälsan. Många unga har sjukdomar som de inte borde ha. Det är sorgligt, men vi har en helt annan livsstil än när jag växte upp på 60- och 70-talen, vilket påverkar.

Vad kan man göra då? Någon enkel lösning finns inte för då hade vi eliminetrat problemet, men då problemet är så stort så undrar man om tillräckligt verkligen görs. Att magsäcksoperera barn och ungdomar är förkastligt, det är vi många som anser och det skulle inte behöva gå så långt om vuxenvärlden ingrep i tid. Men vad kan man göra då? Ja det finns till exempel rådgivning och stödsamtal och annat, vilket är mycket bra. Det är dock viktigt att inte skuldbelägga den unge, för man ska hjälpa och inte stjälpa.

Något som jag personligen tror skulle kunna vara positivt är om fler elever involverades i skolköken och fick lära sig att laga mat. Men då gäller det att ha rätt personal i köken, alltså personal som lagar mat från grunden och tycker att det är roligt. Hemlagat är alltid godare och nyttigare och en bra framtida hälsoförsäkring. I färdigmat, vilket många barn blir serverade både hemma och i skolan, smakar sämre, har mer dolt fett och socker och inbjuder inte till intressere för mat och matlagning. Färdigmat leder ofta till sämre matvanor vilket för många i sin tur leder till övervikt.

Att kunna laga mat och uppskatta naturliga smaker är inte svaret på allt, men det är sanneligen en viktig komponent i arbetet mot övervikt och det oavsett ålder.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s