”Tragic world map”

Ja det är verkligen en ”tragic world map” som florerar på webben nu. Den ska med färg visa hur medkännande eller icke medkännande vi människor i västvärlden är. Med olika färger så talar den till och med om för oss att vi skiter fullständigt i många av våra medmänniskor när olyckor och katastrofer händer: http://m.imgur.com/oipedUE

Vad är syftet med att dela sådana bilder? Den som delar bilden måste ju anse att de flesta svenskar inte känner med vissa delar av jordens befolkning. Jag tror tvärtom, de flesta av oss känner med alla oavsett var de bor och jag tror att dessutom att vi svenskar fungerar som människor i andra länder och att våra reaktioner på saker som händer är fullt normala. Det är nämligen inte konstigt att reagera starkare när något händer i ett land som står oss närmare kulturellt, ligger närmare geografiskt, eller där vi kanske har vänner eller släktingar.

Jag tror dessutom att det här är inbyggt i oss då vi inte skulle fungera i vardagen om vi hela tiden reagerade lika mycket på allt. Men det är inte samma sak som att vi inte skulle bry oss lite eller inte alls. Enligt den här kartan så skulle svenskar inte reagera om något hemskt händer i Afrika. Det stämmer inte, vi är många som känner med de här människorna, mig själv inkluderat och jag skulle inte för en sekund till exempel vilja att västvärlden slutade ge bistånd dit. Bilder av det här slaget går ut på att skapa motsättningar och man kan undra om det är att bry sig. Bygg på det goda som finns i de flesta av oss. De hjärtlösa är faktiskt tack och lov i minoritet.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s