Kompromisser i politiken

Jag läser just nu Maud Olofssons bok Jag är den jag är. Jag har inte kommit så långt ännu, men den fångar en på en gång, i alla fall fångar den mig. Något som fastnade lite extra var det som hon säger om kompromisser: ”Min åsikt är att kompromisser är det finaste som vi har i en demokrati. För om vi inte kompromissar, hur ska vi få någonsin kunna förändra och förbättra?” Jag håller verkligen med henne, men det är en balansgång.

Politik är ett hantverk som det tar många år att bli riktigt bra på och ju skickligare man blir när det gäller hur man förhandlingar, ju bättre blir man också på just kompromisser. Man vet när man ska ge och man vet när man ska ta och man kan göra detta så att ens parti får igenom det som det vill, samtidigt som andra kan känna sig lyssnade på och även de bli nöjda med resultatet. Det behöver inte vara en omedelbar utdelning, utan den kan komma senare. Har man visat sig kompromissvillig så har man också ett bättre utgångsläge i kommande förhandlingar när det gäller politiska frågor. Huvudsyftet bör aldrig vara att driva igenom sin vilja till vilket pris som helst. Det vinner ingen på.

Som politiker träffade jag båda sorterna, alltså de som förstår och kan spelet och vet hur de ska balansera på den svåra linjan, vilket ofta är knepigt. Jag har även stött på dem som till varje pris vill ha sin vilja igenom och det är ofta den typen av politiker som tänker kortsiktigt och stannar kortast. Långsiktigt tänkande är A och O om man vill bli långlivad i den här branschen, åtminstone om man vill ha inflytande. Sitta i opposition kan man så klart alltid göra, men vad ger det?

Jag påstår inte att allt som Maud Olofsson har sagt och gjort har varit bra, men mycket har varit det och jag har stor respekt för henne. Hon kan hantverket och hon har stor ödmjukhet. Jag hoppas för övrigt att resten av boken är lika intressant som den första sjättedelen.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s