Intryck från Afrika

Nu har jag varit hemma i två dagar efter mitt besök i Kisumu i Kenya. Förutom kenyaner så träffade jag politiker från flera andra länder och vi svenskor lär oss mer och mer vilket är utvecklande. Det är inte alltså bara vi som delar med oss. Det är intressant att få inblick i saker som man annars inte har en aning om. Till exempel så lär vi oss om olika politiska system och det är inte enkelt att vara politiker i andra länder alla gånger. Nu är det inte lätt här hemma heller, men på vissa håll så blir man automatiskt en socialarbetare och inkomstkälla också när man når en viss position. Är det begraving så ska man vara med och man ska lägga en summa för att bidra till den. Det ringer hela tiden och man ska lösa än det ena, än det andra.

För kvinnor är det speciellt svårt att ta sig fram inom politiken. Det kostar pengar och de har sämre möjligheter till att finansiera sina kampanjer. De blir motarbetade både av männen de är gifta med och männen inom politiken. Även vanliga kvinnor i kommunen kan stjälpa för dem, sannolikt av ren och skär avundsjuka. Vart tog det där med att vi ska stötta varanda vägen? Har man också huvudansvaret för hemmet plus pressen från väljarna så är det sjutton inte lätt. Vi svenska politiker känner verkligen beundran för deras ork.

Kenya och Kisumu var välkomnande när man kom och välkomnade en tillbaka. Även andra afrikaner sa på konferensen att kenyanerna var så öppna och trevliga. Landet – det lilla som jag hann uppleva – kändes västerländskt på vissa sätt. Jag hoppas dock innerligt att de inte ska tappa sin afrikanska själ och bli ett västerland i Afrika. Vi har alla vår kultur som måste värnas och det handlar om både stolthet och trygghet. När vissa påstår att Sverige inte har någon kultur så är det som att spotta och trampa på landet på samma gång. Vi har alla en kultur, men den utvecklas, och jag har nu utifrån min egen fått ta del av en annan. Med hjälp av vår egen kultur som vi utgår ifrån när vi möter andra så kan vi tolka deras och vi kan möta varandra på ett bättre sätt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s