Respekt för individen och rätt att bestämma själv

För mig och många andra, de flesta skulle jag gissa, så är det som rubriken beskriver väldigt viktigt. Meningen är hämtad från Maud Olofssons bok ”Jag är den jag är”, vilken jag har nämnt tidigare i min blogg. Det här med att själv få bestämma över sitt liv har även jag alltid känt har varit viktigt. Men trots att vi är många människor som vill ta eget ansvar så finns det tyvärr också många politiker som tror sig vara bättre vetande när det handlar om våra liv. Jag kan hålla med om att det finns politiska beslut som är viktiga och därför behöver tas för både allas bästa och enskilda individers bästa, men det där med att peta för mycket i våra och ens liv, det har jag väldigt svårt för.

Ett tag innan Maud Olofsson tog över som partiledare efter Lennart Dahléus så hade Centerpartiet påbörjat något som man kallade ”Visionsbygge inifrån”. Där diskuterades bland annat värderingar och just det här med individens rätt att bestämma över sitt liv kom högt upp på agendan. Som hon påpekar i boken så handlar det inte om att inte kunna känna trygghet, för en grundtrygghet i samhället är viktigt men jag är rädd att vissa – medvetet eller omedvetet – blandar ihop dessa saker.

Att vi människor känner att vi har makt över våra liv är väldigt viktigt och det här måste värnas, för det finns alldeles för många klåfingriga politiker. Själv så förstår jag inte varför så många har problem med att vuxna människor behandlas som sådana. När det gäller det fåtal som trots allt inte har samma förmåga som vi andra, så ser jag hellre stöd än bestämmande till dem. Alla måste få känna värdigheten som det innebär att själva ta kommandot. Får vi inte göra det så är risken stor att vi blir håglösa och mår dåligt. Trygghet och självbestämmande kan visst hänga ihop och det ska det också göra för när det gör det, ja då mår vi som bäst.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s