Sommarlovet är olika för våra barn

I dag har Majblommans riksförbunds generalsekreterare skrivit om det kommande sommarlovet och skillnader för våra barn. Man blir ledsen när man tänker på att många barn kommer tillbaka till höstterminen och känner att de inte alls har haft ett lika roligt sommarlov som kompisarna. Generalsekreteraren vill att kommunerna ska arrangera mer på sommarlovet och det tycker jag är toppen om det finns resurser till. Själv så bor jag i Huddinge kommun och jag vet att det ordnas olika aktiviteter här. Men jag hoppas att man kan ordna sådant som lockar alla barn och ungdomar när de är lediga så att de får lära känna varandra bättre och förhoppningsvis få nya kompisar.

Även om kommunerna ordnar aktiviteter så vill jag säga till alla vuxna: Lär inte barnen att det bara är det materiella som räknas. Vi vet aldrig vad som sker bakom kulisserna hur tjusigt det än ser ut. Den där ungen som skickas på ett dyrt ridläger eller på en spännande språkresa har förhoppningsvis skoj och får nya roliga erfarenheter, men det finns faktiskt föräldrar som köper sina barn för att få tid till annat eller döva ett dåligt samvete och kanske hade just den här ungdomen gärna varit hemma en sommar och umgåtts med familjen. Kanske inte alla exotiska resor alltid är så underbara heller då många har föräldrar med alkoholproblem. Det berättar man givetvis inte utan håller skenet uppe. Det finns andra värden än de materiella och det ska vi lyfta fram och skicka med våra barn i livet. Det är också bra att veta att allt inte är bra bara för att man har en tjock plånbok.

Men ungar ska så klart ha roligt och allt behöver tack och lov inte kosta för det. Går man ihop några föräldrar och ordnar lite kul på hemmaplan så kan man ge sina barn ett bra sommarlov utan att betala dyrt för sol och bad på exotiska platser. Man kan ta ansvar för varsin aktivitet och allstå hjälpas åt. Någon kan fixa brännbollsturnering, en annan grillkväll, en tredje picknick med brädspel och så vidare. Allt utifrån önskemål och resurser. Nu är jag ju inte purung och på min tid så var vi ute mer än de unga i dag, men inte sjutton så satt man hemma och väntade på att bli underhållen de veckor som man var hemma. Vi cyklade, var i parkleken, fiskade, badade, lekte bollekar och annat. Det kanske är på tiden att vi moderniserar det omoderna och visar att ett sommarlov på hemmaplan också kan vara skoj. Men jag vill ändå avsluta med att säga att vi samtidigt måste ha respekt för hur barnen känner och när höstterminen börjar så gäller det att lärarna också visar det och inte fokuserar på dem som har rest på en dyr semester. Barn ska aldrig behöva skämmas eller känna sig utpekade. Det måste vi alltid tänka på.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s