Vilka ska värnas, offren eller de kriminella?

Polisen får mer och mer att göra och det på grund det av olika anledningar, och de blir dessutom färre procentuellt sett när man tittar på hur många medborgare och andra som finns i vårt land. Detta gör att många brott läggs ner innan de ens är utredda och då handlar det inte om en ungdom som har snattat på Ica eller en full person som stal en cykel för att ta sig hem efter en blöt natt. Nej, det handlar om sådant som kan förfölja de drabbade i år efteråt eller ett helt liv om det vill sig illa. I dag hade Expressen en artikel om brott och straff där en polisman uttalade sig. Man känner med honom och kåren och med alla brottsoffer.

För er som inte visste det så finns det straffrabatt, vilket betyder att om någon har begått många brott så blir domen för vart och ett av dessa mildare. Sköter man sig så kommer man dessutom ut snabbare från fängelset. I artiklen så framgår det att fem procent av de kriminella begår 50 procent av alla brott, ändå så ser straffskalan ut som den gör. Exempelvis så kan man se hur bostadsinbrotten sjunker när vissa sitter inne. Borde då inte dessa åtminstone sitta av den tid som de döms till?

Själv så blir jag otroligt provocerad av det här då det utöver det jobbiga för de drabbade även kostar en enorm mängd pengar. Går det en dag som man inte hör om att samhällets resurser inte räcker till? Resurserna finns, men de äts till stor del upp av att människor inte kan sköta sig och kostar samhället pengar. Nu är jag inte så naiv så att jag inte förstår att det finns många interner som också är offer och jag önskade verkligen att ingen ungdom hamnade snett och därför måste mer förebyggande arbete sättas in. Här ser jag även föräldraansvaret som viktigt. Snälla föräldrar, släpp inte ut era älsklingar vind för våg. Ställ krav, ha tider för hemgång, våga fråga vilka de umgås med och så vidare. Sådana små saker skulle förebygga otroligt mycket.

Läs artikeln som inspirerade till det här inlägget: http://www.expressen.se/debatt/fa-forstar-vad-folk-kan-gora-utan-att-straffas/

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s