Har man försökt komma in i samhället först?

För mig som har respekt för polisen och alla blåljusbilar så ter det sig väldigt främmande att ge sig på någon av dem, men det gäller tydligen inte alla i samhället. Vissa verkar se det som en sport att förstöra bilarna, kalla polisen för grova ord och så vidare. Att någon kanske dör bara för att man ska få visa sin frustration verkar vara smällar som man får ta. Att ambulansen inte kommer till sjukhuset tillräckligt snabbt med patienten som har fått hjärtinfarkt är tydligen sekundärt. Nu är det väl tyvärr så att ungdomar som ägnar sig åt dessa grova övergrepp på våra myndigheter samtidigt som de inte bryr som om grannarnas hälsa har missat något väsentligt i sin uppväxt.

Det här med föräldraansvar är inget att ta lätt på, men många ursäktar föräldrarna och hänvisar till att det inte är så lätt. Nej, det är det sannerligen inte och tänk om man kunde göra om och göra ”rätt” som förälder. Men hur svårt det än är så klarar nog de flesta av att lära sina barn vad moral och respekt innebär och jag tror även att de flesta kan se till att ha tider när ungarna ska vara hemma och att kräva att mobilen ska vara på så att man kan nå varandra. Det är ett utmärkt sätt att ha koll genom att bara byta några ord. Det är varenda förälder skyldig både sina barn och samhället. Men, det finns givetvis undantag, fast då är det bättre att de om hjälp än att låta sina barn driva omkring vind för våg.

Men, alla har ett eget ansvar och de som ursäktar sitt beteende med att det inte finns något att göra, att ingen bryr sig, eller att det inte går att få jobb och man känner sig utanför, har de verkligen försökt komma in i samhället innan de slog i sönder  polisbilen eller kallade den kvinnliga polisen för hora? Har de tagit tillvara på vårt fantastiska svenska system där alla har rätt till gratis skolgång? Har de försökt att påverka sina politiker innan de rånade en person och snodde dennes iphone? Jag har tyvärr svårt att tro det. Och även om de hade gjort det och ändå inte blivit insläppta i det som de säger sig stå utanför så är det ändå vansinnigt fel att inte respektera det allmänna och det som finns för att skydda och hjälpa oss. Men jag tror på dialog och som före detta politiker så vet jag att de flesta förtroendevalda verkligen vill inkludera människor och många gör väldigt mycket för de områden där det finns boende som förstör. Det är lätt att säga att ingen bryr sig men svårare att själv göra något, men vi har faktiskt inte bara rättigheter, vi har även skyldigheter och det måste gälla alla.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s