1 maj och demonstrationer

Den här dagen är de rödas dag och även om alla de politiska partierna vill synas så är fokuset givetvis störst på Socialdemokraterna. Det är demonstrationer och tal och en stor dag för många. Speciellt i år så är den säkert ännu större för då de politiska tiderna minst sagt är oroliga. Säkert så hoppas många av deras väljare på lugnande ord och framtidshopp och det behövs verkligen. Nu är det visserligen Miljöpartiet som har fått det största mediautrymmet de senaste veckorna kring allt som de gör och som de alltså inte borde göra och det spiller tyvärr över på S då de regerar ihop. Alla Socialdemokrater var nog inte nöjda ens från början när de här två partierna bildade regering, men med åtta partier i riksdagen så är det ett tufft läge; man har många konkurrenter och att få egen majoritet kan man bara drömma om. Därför så ska det bli spännande att se summeringen av dagens tal med efterföljande reaktioner och hur det största regeringspartiet ser på framtiden. Hur många S-väljare kommer att kräva att samarbetet avbryts?

Löfven slängde ut Vänsterpartiet dagen efter valet och inväntade alltså inte ens onsdagsräkningen. Nu brukar det inte ske några drastiska förändringar i samband med den, men varför denna omedelbara stress? Speciellt snyggt var de ju inte heller mot Sjöstedt eftersom statsministern inte hade antytt något om att han inte ville jobba med V under själva valrörelsen. Däremot så började han flirta med Liberalerna och Centerpartiet så fort som valdagen var över, men det gick som bekant inget vidare. Samma taktik fördes ute i kommunerna och ibland lyckades man, men ofta inte.

Hur ska man då göra framöver? Många S-väljare vill inte ha med MP att göra, men det verkar vara det enda alternativet som partiet har. Man sitter minst sagt fast i en rävsax. Det är nämligen helt uppenbart att allianspartierna håller samman, något som jag ser som positivt av flera anledningar. Bland annat så behöver landet ett stabilt alternativ som klarar av att jobba ihop och det skulle jag vilja påstå att alliansen är och blickar man framåt så gissar nog de flesta att vi får en ny regering efter nästa val. Socialdemokraterna är vana att regera, men det är inte Miljöpartiet. Att styra i minoritet, med en statsminister utan tidigare politiska erfarenheter och med ett stort gäng ministrar som för första gången inte är oppositionspolitiker är mer än vad de flesta mäktar med och det är det som syns nu. Landet är verkligen i gungning. Fortsättning följer alltså, för det räcker inte enbart med vackra tal och 1 majdemonstrationer även om de är viktiga för att ingjuta framtidstro.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s