Hur mycket halv- och helfabrikat ska vi tillåta i skolköken?

Sedan några år tillbaka så är det krav på att skolmaten ska vara bra, vad nu det innebär. Skolverket hänvisar till Livsmedelsverket och de verkar alltså överens om vad det innebär. Det ska bland annat vara näringsriktigt och gott och man ska få äta i trvisam miljö. Bra! Det tycker jag att alla elever ska ha tillgång till. Något som jag själv saknar i skomatsdebatten är alla halv- och helfabrikat. Varför finns inte de med i diskussionen? De innehåller ofta mer socker och fett samt att smakerna många gånger är syntetiskt framställda eller manipulerade. När ska Livsmedelsverket ryta till där?

Är till exempel en färdig pannbiff eller pulversås bra mat? Det kan diskuteras. Maten behöver naturligtvis inte vara dålig bara för att den är färdiglagad och jag skulle aldrig komma på idén att kräva att personalen ska ägna tid åt att stoppa korv, men om man just den här dagen inte hinner göra egna biffar till hamburgarna, kan man inte ändra om och göra dem en annan dag? Nu har visserligen en del kommuner gemensam matsedel, men sådant går faktiskt att ändra på. Å andra sidan så vet man då i förväg vad som ska lagas och kan planera. Självklart så måste man ge personalen utrymme och vi är väl få föräldrar som aldrig ”fuskar” hemma, men helheten måste ändå vara så mycket hemsalagat som möjligt anser jag.

Tyvärr så verkar antal procent fett i smörgåsmargarinet och näringsberäknade måltider ha fått så stort fokus så vi ibland missar vad en trevlig måltid är. Näringsberäkningen ser jag som ytterst tidsödande och ett väldigt trubbigt instrument då vi alla är individer och beräkningen kan därför aldrig göras på var och en av oss. Ska den hålla så måste maten för övrigt portioneras ut så att rätt mängd blir till rätt elev. Hur kul vore det? Och vem har den tiden? Det som vi ska satsa på är duktiga kockar som vet vad mat innehåller och som är kunniga på att få en bra balans mellan det som en växande kropp behöver. Personal som verkligen brinner för sitt yrke lagar självklart mer från grunden och det är vi många föräldrar som uppskattar. För våra barn så är det dessutom en livslång investering i hälsa då de får lära sig att tycka om det naturliga och hemlagade. Mer fokus på den här debatten vore verkligen önskvärt. Det är vi skyldiga våra barn och elever.

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s