Hur mycket plats ska religionen få ta?

Vi har religionsfrihet i Sverige och för mig är det helt självklart att man får tro på det man vill om man vill tro. Sedan så finns det de som tvekar och inte vet var de står och det finns de som inte tror alls. Det här är helt i sin ordning och ingen ska försöka tvinga på någon annan ens eget synsätt. Man ska även vara försiktig med att döma. Man kan tycka att det är konsigt att tro på något och man kan tycka att det är konstigt att inte tro, men man ska alltid komma ihåg att en människa är mycket mer än bara det här. Jag hoppas att de flesta av oss förstår och respekterar detta, men det finns tvärr många som inte verkar göra det.

För mig som anser att religion är en privatsak och inte ska blandas in i politiken så har jag med viss oro sett hur vi sedan flera år faktiskt, verkar ta flera steg tillbaka istället för framåt i samhället och det just på grund av religion. Sverige har jobbat så hårt för jämställdhet och jämlikhet och vi har lyckats få en skola och arbetsplatser där religionen inte styr och där vi alla känner oss bekväma. Morgonbönen i skolan är sedan länge ett minne och att tvinga människor som inte vill att gå i kyrkan, likaså. Trots detta så går debatterna heta om hur samhället ska anpassa sig till religionsutövning. Det kanske funderar om det bara finns ett synstätt, men nu gör det ju inte det.

De som begränsas av sin tro tenderar ibland att begränsa även andra om den för stort utrymme. Det blir även konflikter och vissa saker verkar vara oförenliga. Sverige är sekulariserat och jag är stolt över hur långt vi har kommit här. Jag vill fortsätta utvecklingen och jag vill att alla funderar över sin egen roll i det här. Bidrar jag eller bromsar jag? Gör min tro att jag inte kan ta vissa arbeten? Är det i så fall verkligen rimligt? Vi behöver alla stanna upp och reflektera över livet ibland och en sak har jag lärt mig, att oavsett vad det handlar om så går det ofta att kompromissa och ändå vara den man är. Det finns dessutom ”två upplagor” av oss, den privata och den professionella. De här två måste vi alla kunna skilja på. Gör vi det så slipper vi många kollisioner.

 

2 thoughts on “Hur mycket plats ska religionen få ta?

 1. christer bengtsson

  Försök använd de i stället för dem när det är subjekt. Dem är helt fel i det läget.

  Gilla

  Svara
 2. wallenborgspolitikblogg Inläggets författare

  Tack för din kommentar. Jag försöker alltid att skriva korrekt, men missar jag så är jag tacksam för rättelser. Hoppas att det inte störde flödet allt för mycket och att du vill fortsätta läsa min blogg.

  Gilla

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s