Med rätt krav så klarar fler gymnasiet

Vi hör om dem då och då, de där eleverna som inte klarar av sina gymnasiestudier och hoppar av. Måste det verkligen vara så? Klarar inte alla av gymnasiet med rätt förutsättningar? Jag tror att skolan själv dribblar bort många elever och då tänker jag på grundskolan. Inte så att man med illvilja gör fel, men man ställer inte samma krav på alla skolor och det gör att många kommer till gymnasiet med alldeles för låga förkunskaper.

Nu är det visserligen många år sedan som mitt äldsta barn kom hem första terminen på gymnasiet och med förvåning och även viss irritation berättade att första veckorna skulle ägnas åt repetition av grundskolan och inlärning av sådant som man redan borde kunna och detta alltså bara efter ett sommarlov mellan 9:an och gymnasiet. Hur kunde det bli så här? Ska inte alla ha rätt förkunskaper? Saken är den att när man börjar gymnasiet så hamnar man med elever från olika skolor och olika kommuner och då blir det uppenbart vilka som har ställt krav på eleverna innan och vilka som inte har gjort det. För skulle grundskolan ha ställt samma krav och delat ut betyg på samma grunder så skulle inte elever med för låga kunskaper komma in.

Det finns inget snällt med att ställa lägre krav och att ge så kallade glädjebetyg till elever bara för att föräldrarna är invandrare, har låga inkomster eller har kort utbildning. Det är inte heller så att man har genetiskt sämre förutsättningar för att klara av skolan bara för att man bor på en mindre tjusig adress. Mitt barn hade haft lärare som trodde på honom och som aldrig skulle sätta ett betyg som inte var förtjänat. Alla har inte haft den turen. Tyvärr så verkar problemen fortfarande vara desamma som de var när vi erfor det här och det är sannerligen inte lätt att både ta igen det som man inte har med sig från grundskolan samtidigt som man ska klara av en ny utbildning. Snacka om att riskera självkänslan på den elev som nöjd har tagit sig in på gymnasiet och sedan kommer dit och det visar sig att de betyg som har gett en platsen inte var satta på ett korrekt sätt. Ställ krav på alla, men se till att hjälpa eleverna så att de klarar av dem, för det går och då skulle vi få mycket färre avhopp från gymnasiet. Det är jag övertygad om.

 

 

 

Annonser

2 thoughts on “Med rätt krav så klarar fler gymnasiet

  1. Angelique

    Jag pratade nyligen med några i min nuvarande klass som berättade att de under gymnasiet kunde snacka sig till bättre betyg genom att ”snällt fråga” lärarna, det är ju också helt galet och väldigt orättvist när man sedan ska använda de betygen för att söka in till universitetet!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s