Besvärande segregation

Vad tänker du på när du hör de orden? Utan att ha undersökt saken så närmare så gissar jag att de flesta tänker på problemområden. Det gör däremot inte kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, Ebba Östlin, Socialdemokraterna. Hon ser framför sig de två områden i kommunen där det är minst sociala problem, nämligen Tullinge och Uttran. I det senaste numret av Dagens Samhälle så menade hon just att den mest besvärande segregationen finns där. Hon utvecklar detta med att det är mest villor och att invånarna är födda i Sveige.

Är det här värdigt en politiker som ska företräda alla sina invånare och väljare? Någon som ska arbeta för att lösa problemen utan att tala negativt om de boende? Jag anser inte det. För det första, var man är född är väl det sista som man kan påverka och att ha åsikter om det när de boende inte ens har gjort något fel är för mig helt obegripligt. Att boende i Sverige för övrigt är födda här får väl anses som helt naturligt. För det andra, om man trivs i villa, ska man då behöva försvara den typen av boende om man bor i vissa delar av Botkyrka? Det märkliga i kråksången är nämligen att hon i samma intervju talar om hur glad hon är för att man har sålt ett antal villatomter i Alby och ingen gick under 2 miljoner kronor. (Alby har en dominans av invandrare.)

Det är allmänt känt att en blandning av människor ofta är positivt, så länge som det sociala fungerar vill säga. Det finns ett mervärde i att lära känna andra som är annorlunda. För egen del så har jag vänner och bekanta i flera olika länder och det är en rikedom för mig. Förutom att jag lär mig nya saker så har jag också lärt mig att vi i grund och botten är väldigt lika. Problemet är alltså inte först och främst vem som bor var och i vilken typ av bostad, utan om det finns sociala problem och kriminalitet. För det har det alltid gjort även i områden med många svenskar. Att en toppolitiker därför går ut och talar negativt om invånare som är skötsamma tolkar många som en provokation. Vad är hon egentligen ute efter? Vill hon provocera och i så fall varför, eller försöker hon bara plocka politiska poäng? Är det det senare så tror jag att hon misslyckas faktiskt.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s