Skärp straffen mot dem som begår brott mot blåljuspersonal

Moderaterna håller just nu sitt Sverigemöte i Malmö och på morgonen sa Tomas Tobé, partisekreterare, att man vill skärpa straffen för dem som ger sig på blåljuspersonal. Toppen! Jag hoppas även att man vill göra större insatser för att fånga dem som begår dessa brott. Resurser behövs för det är ohållbart som polisen nu jobbar för att ta fast de kriminella. De kommer allt för ofta undan. Men att Moderaterna vill det här är ingen nyhet och det finns även andra partier som har uttalat liknande åtgärder, men ändå verkar det inte hända så mycket. Varför kan man verkligen undra. Man kan också undra varför inte regeringen verkligen sätter ner foten när det gäller de ungdomar som ”roar” sig med att riskera sina medmänniskors liv.

Så här sa inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT i går:

– Jag utesluter inte att det kommer att komma förslag om lagändringar.

Exempel på tänkbara ändringar är att kunna sekretessbelägga personlig information för de som jobbar inom blåljusverksamhet för att undvika hot på fritiden.

– Men kanske viktigaste slutsatsen från mötet var att man kan arbeta förebyggande mot den här typen av händelser och att det kan vara väldigt effektivt, säger inrikesministern och lyfter fram Räddningstjänsten Syds arbete med bland annat dörrknackning och träffar med skolelever.

Det är väl bra, men förebyggande arbete hjälper tyvärr inte när det gäller dem som håller på att göra kriminalitet till sin karriär och det räddar inte livet på människor som riskerar att drabbas just nu. Och återigen: Var är föräldrarna? Finns det ingen politiker som vågar lyfta fram föräldraansvaret? Det är väl ändå i hemmen som man måste börja? Jag har också svårt för att ministern inte har ett högre tonläge eftersom det handlar om otroligt allvarliga brott. Men självklart så ska förebyggande arbete också ske, men blanda inte ihop det med brotten som begås precis nu, för förebyggande arbete förhindrar inte det som vissa i just denna stund kanske sitter och planerar. Jag bloggade för övrigt om det här även i februari: https://wallenborgspolitikblogg.wordpress.com/2016/02/12/if-you-think-it-is-okay-to-assault-our-health-workers-well-give-you-up-to-14-years-to-think-again/

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s