Indien

Om du har läst min blogg tidigare så har du kanske sett att jag förespråkar mer nyanserade bilder av olika länder då det säkerligen skulle påverka både landet om omvärlden positivt. Indien är nog ett land som länge har setts som en plats med mycket mystik och dessutom väldigt exotiskt. Jag tror att det är så i verkligheten också och jag har ju hört fascinationen från dem som har varit där. Men Indien har också en baksida och jag förstår att många undviker att resa dit just nu. Därför så var det så härligt att besöka Kungsträdgården i går där Indien mötte Sverige och det var proppfullt med människor, mest svenskar så klart, men väldigt många Indier och stolta sådana. Till och med Indiens ambassadör var på plats.

Vädret bidrog givetvis till att så många hade letat sig dig, men det är ingen tvekan om att temat lockade. Jag tog med mig några broschyrer hem, en om norra, en om södra, en om västra och en om östra Indien. Det här är ett land med fler än 1,25 miljarder människor och det har 22 språk. I väst så gränsar det till Pakistan, och i öst till Bangladesh. Ett så stort land, sjunde största i världen, har så klart många olika kulturer och med det olika typer av mat och många spännande kryddor. Vackra kläder och färger är nog något som många tänker på också när de hör ordet Indien. Djur, natur och fantastiska byggnader likaså. Ingen kan väl heller låta bli att tänka på yoga, denna underbara träningsform som sedan länge har frälst även västvärlden.

Men det finns som sagt var baksidor som innebär kriminalitet, ojämställdhet, klasskillnader och ojämlikheten i landet är enorm. Det finns en fattigdom som inte går att föreställa sig, men det finns också en rikedom som vi här hemma inte är vana vid. När dessa kontraster möts, vilket de gör där borta, så blir skillnaden givetvis än mer uppenbar och man lider med dem som inte ens har ett hem. Det är inte bara så att man är lite trångbodd bara, många har inte ett hem alls. Trots detta så är jag positiv till att lyfta fram just det positiva som indierna gjorde i Kungsträdgården i går för det är ofta mat och kultur som förenar oss människor och gör att vi lär att känna varandra. Det skapar dessutom nyfikenhet och gör att fler vill turista och kanske till och med samarbeta, arbeta eller studera med/i landet och det tror jag är en stor vinst för Indien precis som för andra länder inklusive oss själva. Det går att både förbättra för människor samtidigt som man lyfter fram det positiva och även om Indien på många sätt är ett fattigt land så har de, precis som vi sin stolthet. Det handlar om respekt och den visar vi endast om vi tar del av dess kultur och historia också.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s