Ska man ha rätt att slippa utföra abort?

Nej, jag tycker ju inte det. För tillfället så är det återigen diskussioner kring detta i en facebookgrupp. Jag välkomnar diskussionen oavsett om man har samma åsikt och blir överens i slutänden eller inte. Sannolikt så blir man inte överens, men att höra andras tankar och argument är alltid intressant och lärorikt i alla fall. Trots att jag kan ha ganska bestämda uppfattningar i saker så kan jag ändra mig om argumenten från min motståndare är bättre än mina egna, men i det här fallet så är min åsikt faktiskt huggen i sten. Inget kan få mig att anse att man som barnmorska ska kunna välja bort denna arbetsuppgift om man har sökt det jobb som man har. Jag har självklart respekt för att man inte vill eller klarar av att utföra en abort. Det är inte svårt att sätta sig in i den känslan. Däremot så anser jag att de arbetsuppgifter som ingår i en yrkesroll ska gälla alla anställda. Därför så ska man  söka jobb som man inte kan utföra fullt  ut.

För mig så finns det två stora problem. Det första är att ingen patient oavsett vad de ligger inne för ska behöva känna olust på grund av vetskapen om att det på avdelningen finns personal som anser att det jag behöver hjälp med är så fel så att de aldrig skulle ge mig den hjälpen. Jag har i diskussioner spetsat till det och frågat försvararna om de anser att det är rätt att vägra att ge hjälp till och med till en våldtagen tjej. Ingen har trots det scenariot ändrat sig. Det gör mig väldigt illa berörd och det är bland annat hennes talan som jag för här och nu. Det spelar ingen roll om jag inte behöver träffa den barnmorskan eller inte, jag ska inte riskera att stöta på henne alls.

Det andra stora problemet som jag ser är att de andra barnmorskorna får utföra fler aborter om vissa vägrar. Det finner jag omoraliskt mot arbetskamraterna. Jag tror nämligen inte att någon tycker om den här delen av arbetet och säkerligen så mår många dåligt, speciellt om det har gått en bit in i graviditeten. Rent praktiskt så kan man säkert lösa situationen i de flesta fall, men ska det behövas ett pusslande på det sättet på grund av att vissa inte vill utföra alla delar av jobbet? Det finns så många olika yrken att välja på och det kan omöjligt ha undgå något som utbildar sig till barnmorska att aborter ingår. Inom vården ska alltid patienten stå i fokus, inte personalen. Det är min bestämda uppfattning.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s