Dagens ungdom!

Ett gäng ligister som förstör, beter sig illa och ägnar sig åt kriminalitet. Bryr sig om skolan gör de inte heller och de skaffar inget jobb. De är lata och curlade. Eller…? Nu tror jag inte att det här är den gängse bilden av dagens ungdom, men jag tror att många ser på dem så och när man läser tidningar och tittar på TV så får man lätt en bild av att dagens ungdom är latare än tidigare generationer och att de inte förstår att ta ansvar på samma sätt. Jag är själv inte övertygad. Självklart så finns det vissa som inte sköter sig och som alltid tar den bekväma vägen i livet, även när priset är högt. Men talar vi rent allmänt så vill jag framhålla ungdomarna som lika bra medborgare och människor som alla andra.

De flesta unga människor som man stöter på är vänliga, trevliga och väluppfostrade. De vill utbilda sig och de vill arbeta och de har respekt för sin omgivning. Tänk om den bilden visades upp mer än vad den gör? När det oftast är det negativa som syns så påverkar det hur vi ser på andra. Jag förstår att det har ett nyhetsvärde att tala om när exempelvis en kriminell handling begås av en ung person, men skulle det verkligen inte kunna ha ett stort nyhetsvärde att även berätta om positiva handlingar som är kopplade till unga människor? Alla dem som gör bra saker för sin omgivning, för de finns och personligen så tror jag att det skulle inspirera andra unga, men även äldre givetvis, att också göra bra saker.

Jag har alltid varit skeptisk till medias rapportering om vårt samhälle eftersom det skapar en bild som påverkar oss mentalt. Hur många är inte rädda i vissa situationer, både hemma och utomhus och jag talar inte om normal ängslighet och att ha ett sunt tänkande när det gäller säkerhet. Många är så rädda så att det får negativa konsekvenser för deras liv. Det handlar naturligtvis inte om enbart unga, men det finns en benägenhet att känna mer oro när man ser unga människor utomhus, speciellt om de är flera, än när man ser äldre till exempel stå och prata med varandra en sen kväll. För övrigt så tror jag att de unga som nu inte är skötsamma för det mesta är ett resultat av vuxenvärldens misslyckande och där har vi faktiskt alla ett ansvar. Om vi ser barnen och ungdomarna och bekräftar dem och visar att vi bryr oss så kommer fler att inkluderas i samhället och tillhöra majoriteten som det inte finns något negativt att säga något om. Det är sådant som vi kan ändra på, om vi vill.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s