Vänd inte de sjysta männen emot oss andra

Häromdagen så skrev en centerpartist i tidningen Metro att samhället fostrar män till att bli arga och våldsamma. http://www.metro.se/metro-debatt/det-storsta-hotet-mot-samhallet-ar-mannen/EVHpfi!neEyxCvA61L0c/ Vad vill man uppnå med ett sådant debattinlägg? Han undrar även när samhället ska inse att det är männen som är det största hotet mot samhället. Många män, med rätta, är sedan lång tid trötta och irriterade på sådana generaliseringar. Anthon Gyllensten, som centerpartisten heter, har visserligen rätt i att det för det mesta är män som begår våldsbrott, men att säga att ”…vi är det största hotet mot samhället”, blir ändå inte bra.

Som vanligt så är det en minoritet som gör fel, inte män generellt. Hans tanke om att män som finns i sammanhang där de här brotten begås, ska ställa sig upp och till sina gelikar säga ”stopp” är god och det skulle säkert få effekt, men hur troligt är det att det skulle hända? För mig som jobbade med jämställdhet inom politiken i många år så var det viktigt att aldrig peka ut dem som var oskyldiga eller låta en bra man ta skit på grund av ett dito rötägg. En anledning till hur just jag drev jämställdhetsarbetet var att jag ville inkludera så många som möjligt och det trot jag att man lätt misslyckas med om männen känner sig anklagade innan de ens har gjort något fel. Tyvärr så finns det även många män som fortfarande inte vet vad arbetet handlar om och som anser att det är bra som det är, dessa kommer vi aldrig att nå om vi fortsätter med ovanstående retorik.

Så till sist: Samhället fostrar män till att bli arga och våldsamma. Vilken del av samhället? Skolan, kommunfullmäktiges politiker, fritidsledarna, arbetsförmedlingen, socialtjänsten eller vem är det som han talar om? Det finns bara en grupp som jag kan komma på i det här sammanhanget och det är föräldrarna. Att en man begår en våldshandling mot andra handlar om brister i moral, känsloliv och annat. Även bristande vokabulär kan utlösa detta då vissa män inte har förmåga att uttrycka sig utan känner sig mindervärdiga. Men en trygg liten kille som blir sedd och bekräftad hemma blir i princip aldrig en våldsförövare som vuxen. Vi måste börja där det ofta börjar, alltså i hemmet. Skyll inte på andra bara för att det är lättare utan våga tala om det ansvar som vi föräldrar har. Sedan så finns det självklart annat som kan påverka så som att hamna i fel umgänge, psykiska problem med mera, fast tala då om detta på rätt sätt och sluta påstå att samhället fostrar någon till att utöva våld mot andra, för det stämmer inte.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s