Är lokala politiska partier något nytt?

Nej, det är absolut inget nytt och väljarna har alltid kunnat lägga sin röst på andra partier än dem som de stöttar i riksdagen. Ja, det vill säga i de kommuner där lokala alternativ har funnits, för de har inte och finns inte i alla. I dag så finns det 181 partier i 142 av våra 290 kommuner, som alltså inte finns representerade i riksdagen. Nu är inte alla renodlat lokala, då även partier som F! räknas in. Så även om ett parti har riksdagsambitioner men inte har tagit sig in där utan bara i våra kommunfullmäktigen så räknas det som lokalt tills vidare. Däremot så är givetvis den största andelen av dessa 181 vanliga så kallade lokala partier, eller lokalpartier. Jag var själv medlem i ett under väldigt många år. Det partiet bildades i januari 1998, och det var också då som jag blev medlem och hade därför förmånen att vara med från start och forma det som komma skulle. Det var en otroligt intressant resa och den varade fram till årsskiftet nu i vintras.

Jag har alltid tyckt att politik har varit intressant, även om jag aldrig har varit någon nörd som har snöat in totalt, men jag anser att det är viktigt att vi alla engagerar oss på något vis. Det är nämligen det enda sättet att få ett bra samhälle. Många talar om att samhället gör si eller så, eller kanske ännu oftare, det gör ingenting. Jo då, jag kan också falla in i det där ibland, men man får aldrig glömma att samhället, det är vi alla tillsammans, det finns ingen annan som är samhället och vad vi gemensamt gör det till är också vad det blir. Men det handlar naturligtvis till stor del om våra folkvalda och förtroendevalda. Dem som vi andra har lagt vår röst på för att de ska driva just den politik som vi tror är den bästa. Det vet jag att det också ofta sker, och just vallöften infrias i mycket större omfattning än vad många tror. Men sedan händer det saker under hela mandatperioden och det är inte alltid som allt diskuterades under valrörelsen. Då gäller det att våra representanter är lyhörda, annars skapas missnöje.

Hur hänger då detta ihop med lokala partier. Ja, vi har sett en stor framgång hos dem under de senaste decennierna då samtidigt partiorganisationen hos riksdagspartierna har blivit mindre beroende av sina medlemmar samt att den interna organisationen har förändrats. Missnöje hos före detta politiker och andra invånare har gjort att fler och fler har bildat nya partier och ställt upp och dessa har många gånger fått stort stöd. Men är det här något nytt då? Nej, inte alls. Fram till 1940-talet så var det väldigt vanligt med så kallade lokala listor och vid ett val vid den här tiden så fick de nästan en tredjedel av alla röster. Men efter det så gick de på sparlåga på grund av den politiska utveckling som skedde. Det vände på 1970-talet då ungefär var femte kommun hade lokala partier. I dag så finns de alltså i nästan varannan.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s