Tänk om vi vågade se skillnaderna mellan olika kulturer

Sverige är ett öppet och välkomnande land, inte av alla så klart, men i stort och vi känner med människor när de lider. Det gör att vi tar emot andra i nöd. Däremot så är vi inte lika bra på att göra det på rätt sätt. Vi talar ogärna om olikheter och vi blundar ofta för problem eller förminskar dem i stället för att åtgärda dem. Det gör att många människor blir lidande, både vi svenskar och de som invandrar hit.

När olika kulturer möts så uppstår det lätt problem, även om möten också många gånger är spännande och givande. Men är man allt för långt ifrån varandra kulturellt eller den ena är i berondeställning till den andra så blir det lätt problem. Det vet vi alla som bor i Sverige. Många känner oro och funderar över hur det ska bli framöver och det är en naturlig reaktion när saker händer snabbt. Andra däremot blundar och ser bara det positiva och låtsas som att vi alla är lika och tänker på samma sätt oavsett varifrån som vi kommer.

Om svenska myndigheter bättre lärde sig hur andra kulturer och länder fungerar så skulle vi kunna förebygga de flesta problemen. Då vet vi nämligen hur vi ska ta emot människor som kommer hit. Vi vet vad vi behöver informera dem om och vi vet hur de agerar utifrån sina förutsättningar. Men det här undviker man för det mesta. Ibland verkar det som att vissa tror att det finns två länder i världen, Sverige och omvärlden. Det gör att vi förväntar oss reaktioner och synsätt som vi med största sannolikhet inte kommer att få. Men vi är olika och det måste vi förstå och utgå ifrån. Vill vi ha ett samhälle som fungerar så måste vi bemöta människor utifrån vilka de är, då blir nämligen allt mycket smidigare.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s