Färre är starka anhängare av ett parti nu jämfört med tidigare

Det har väl inte undgått någon att rörligheten mellan vilket parti som man röstar på är större nu jämfört med förr. Många hoppar dessutom gärna mellan blocken och en tredjedel av väljarna röstdelar, alltså väljer olika partier i de tre valen, ellet åtminstone röstar på två partier. Färre och färre identifierar sig med ett visst parti jämfört med för några decennier sedan. Första gången som frågan ställdes till väljarna var i början av 60-talet och då sa mer än hälften att de starkt identifierade sig med ett visst parti. I dag är siffran nere på 17 procent.

Det är intressant hur det utvecklar sig inom politiken och många som inte känner samma identitet längre menar att partierna är för lika varandra. Jag både förstår och inte förstår. För mig är skillnaden stor många gånger, även om jag håller med om att de låter mer eller mindre lika varandra i vissa frågor. Fast jag skulle kanske uppleva det annorlunda om jag inte själv hade varit politiker. Det är alltid annorlunda att betrakta saker utifrån. Vidare så vore det nog bra om partierna funderade över just det där med hur väljarna upplever dem. Även om man samarbetar så kan det vara sunt att ha större utrymme för att profilera sig under mandatperioden.

En annan av de saker som gör att väljarna inte känner samma identitet längre är att man mer och mer engarerar sig och känner för sakfrågorna i stället för partiet. Den ideologiska delen har inte samma utrymme för de många längre. Men det är inte samma sak som att det politiska intresset är mindre, tvärtom, många är väldigt engagerade i samhällsfrågor, men väljer andra vägar än partipolitiken. Oavsett vad man känner för partierna och hur man röstar eller engagerar sig, så är det positivt att samhällsintresset är så stort och det är det viktigaste tycker jag. Ju fler som bryr sig ju bättre blir det ofta. Det skapar även sociala band och det är en viktig del i samhällsbyggandet.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s