Svenska värderingar eller svensk lag?

Det har blivit många diskussioner, debatter och även bloggar kring värderingar och lagar. Jag tar med intresse del av båda sidors argument. Som så ofta så är det lätt att hålla med den som man senast lyssnar på om personen ifråga är en duktig debattör. Men det är sällan svart eller vitt. Just därför så är det vanskligt att vara allt för självsäker i vissa uttalanden. Det finns naturligtvis inga frågetecken kring att det är svensk lag som gäller i Sverige och det tror jag att alla skriver under på, även de som främst talar om värderingar. Jag tror vidare att de som talar mycket om värderingar inte gör det som en motsats till lagen utan att de vill se det hela på ett vidare plan.

Mycket negativt har hänt i vårt samhälle den senaste tiden och det är naturligtvis det som har utlöst flera partiledares diskussioner om svenska värderingar. Jag förstår att de talar om detta då oron bland medborgarna blir allt större och vi i landet blir allt fler med olika bakgrund. Lagen är det som gäller menar Gunnar Hökmark, Moderaterna, i sin blogg och han har flera intressanta kommentarer om lagen och värderingar: http://hokmark.eu/i-sverige-rader-svensk-lag/. Däremot så ser jag inte något problem med att diskutera värderingar och vad de innebär och även svenska sådana. Värderingar handlar bland annat om identitet och det är en anledning till att det är viktigt att kunna tala om detta. Men precis som han säger så har vi alla rätt till våra egna värderingar så länge som lagen följs.

Vad är då svenska värderingar? Är de unika för oss? Nej, självklart inte. Men det finns värderingar som inte delas i alla länder utan en del har andra sådana som helt strider mot våra. Vi har tyvärr därför fått parallella världar för många svenska medborgare. Vi som är födda och uppvuxna här ser dem kanske inte eftersom vi lever i en annan ”värld”, men för vissa är dessa värderingar högst verkliga. Redan för 14 år sedan kunde man läsa den här artikeln i Sydsvenskan där en svensk politiker till och med utövade en parallell lag som helt gick emot våra värderingar: http://www.sydsvenskan.se/2002-06-08/muslimskt-rad-skipar-parallell-rattvisa. Men nu handlar inte detta enbart om nya svenskar, för olika värderingar har vi alla och man ska vara försiktig med att måla upp en bild som ger sken av att allt var rosenrött innan andra nationaliteter kom hit, för så var det inte. Däremot så tror jag att det är både bra och viktigt att vi pratar om vilket samhälle som vi vill ha och både vilka värderingar och lagar som ska gälla. Men alla som bor i Sverige ska självklart vara beredda att följa de lagar som finns. Där kan vi aldrig kompromissa.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s