Ett förtydligande om lokalpartier

I februari så gjorde jag ett inlägg där jag skrev att lokalparteirna kom in i våra kommunfullmäktige på 1970-talet. Jag har även, förra månaden, skrivit om att de var vanliga förr fram till 1940-talet. Det är korrekt, för de här partierna har alltid funnits parallellt, men det tog ny fart från 70-talet och framåt, så det var alltså en felskrivning när jag sa att de kom först då. Rätt ska vara rätt och eftersom jag trots allt inte vill ta bort inlägget så rättar jag mig själv i stället. Men har man inte all information så ser det lätt ut att vara så; det har nämligen inte varit något större intresse att berätta om andra partier än riksdagspartierna. Dokumentationen om lokalpartiernas historia är alltså ytterst begränsad. Det tycker jag är märkligt då även dessa partier är en viktig del av demokratin.

De lokala partierna har dessutom väckt många invånares politiska intresse, väljare som aldrig skulle ha blivit politiker i ett riksdagsparti. Jag tror inte att det för det mesta handlar om att riksdagspartierna inte skulle vara intressanta nog att engagera sig i, eller välkomnande mot nya medlemmar, men man köper även en ideologi vilket många inte vill. Nu finns det för all del lokala partier som är väl så ideologiska, men engagemanget där blir ändå på ett annat plan då man begränsar sig till den kommun där man bor, vilket uppenbarligen tilltalar många.

Vi är alla olika och därför så väljer vi olika partier när vi engagerar oss. Det är bra, för demokratin kräver att fler än en eller två åsikter kommer fram. Riksdagspartierna är väldigt viktiga och jag har stor respekt för dess medlemmar och deras engagemang. Men jag känner även respekt för dem som kämpar med de lokala frågorna i våra lokalpartier. När de stora partierna ibland ”glömmer” att lyssna på strömningar i kommunen eller att driva de där små och nära frågorna så lyfter de lokala partierna dessa i många fall. Det skulle vara intressant om det kom mer forskning kring alla politiska partier, inte bara de stora välkända. Demokratin är nämligen mer komplex än så och vill man dokumentera historien korrekt så är det ett måste.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s