Trump, ett val att beklaga

Då har republikanerna fått sin presidentkandidat och deras val av kandidat, alltså Donald Trump, har nu hållit sitt tal. Det var i natt på konventet i delstaten Ohio och det var det första talet som presidentkandidat. Hilary Clinton fick inte helt förvånat ta emot en del påhopp. Man skulle kunna tro att hon är landets förbannelse. Retoriken är väldigt annorlunda i USA än här hemma, men någon form av nyansering vore klädsamt även för Trump, trots att det inte verkar ligga för honom. Det är beklagligt att någon som aspirerar på ett av världens mest inflytelserika uppdrag har så svårt att förstå sociala spelregler och vad man kan och inte kan säga. Han har ingen förmåga att skämmas eller inse när man gör övertramp vilket kan bli en farlig egenskap.

Men även om han har sina sidor då fanns det sådant som var bra i talet. Han lovade exempelvis att måna om och beskydda HBTQ-personer. Det är naturligtvis positivt. Ingen ska, som offren i Orlando, behöva bli berövat sitt liv på grund av sexuell läggning. Däremot så är jag rädd att Trump är alldeles för naiv när han ger intryck av att kunna utrota kriminalitet och snabbt dessutom. Han till och med säger att våldet i landet snart kommer att upphöra. Det är en lögn och det tror jag även att han förstår. Man kan givetvis göra mycket för att minska det, men att tro att man kan eliminera det är att leva uppe i det blå. Det som för övrigt förvånar är att väljarna verkar köpa budskapet.

En anledning till att han har lyckats tror jag beror på att han målar upp en väldigt dyster bild av sitt land. Även uttalanden som inte helt stämmer med verkligheten kan bli sanna om de sägs tillräckligt ofta och nu kommer han alltså som räddaren i nöden. Man ska självklart ha respekt för hur amerikanerna känner då de har blivit hårt drabbade av terrorism och kriminalitet. Men att ge en mer negativ bild än nödvändigt och att generalisera så mycket som Trump gör när det gäller vissa grupper i samhället är trots detta inte värdigt en presidentkandidat. Men det är min uppfattning och uppenbarligen inte en stor del av de amerikanska medborgarnas. Men blir det då Trump eller Clinton som vinner? Svårt att säga, men jag tror och hoppas på den senare, även om allt mjöl i hennes påse inte är så rent som det borde vara.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s