Vila i frid, Thorbjörn Fälldin

Jag hade börjat fila på en annan text för dagens blogginlägg, men efter beskedet om att Thorbjörn Fälldin hade lämnat oss så känns det fel att skriva om något annat. Jag var ju ganska ung när han var statsminister, men kommer så klart ihåg honom ändå. Han hade sin egen stil och blev därför inte en bland alla andra. Senare så skulle det bli att jag gick med i Centerpartiet, mycket för miljöns skull, men även för att kunna påverka annat. I september 1989 så var jag på mitt allra första möte med partiet och sedan så rullade det på. Efter mindre än ett halvår så var jag plötsligt fritidspolitiker. Tiden i Centerpartiet var både rolig och lärorik och jag fick prova på olika uppdrag, men även att vara valledare.

Jag fick också möta det första riktiga motsåndet politiskt genom en gruppledare som inte alltid såg medlemmar och förtroendevalda som tillgångar, något som många av oss fick erfara. Men de flesta som jag kom i kontakt med var bra människor och flera gav mig mycket stöd, vilket gjorde att jag hann få en hel del erfarenhet under åren i partiet. I början på sommaren 1997 så lämnade jag dock Centern, men det har alltid haft en speciell plats i hjärtat, även efter det.

Många hyllar i dag Fälldin för att han var sig själv, aldrig tappade fotfästet och aldrig glömde sina rötter och sin hembygd. Det är saker att visa respekt. Det är lätt att sugas upp i det man befinner sig i. Men behåller man perspektiven så som han gjorde, då är man också en bättre företrädare för sina väljare. Även om jag nu har lämnat politiken så fanns det något som alltid var med mig och det var att alltid tänka på hur invånarna ser på saker. Jag säger inte att jag alltid lyckades, men det var i alla fall min ambition. Blir man kontaktad så ska man alltid kunna sätta sig in i den andres situation. Det är något som jag ibland saknar hos vissa. Det blir lite dem och vi och det är inte bra. Kanske en sorglig händelse som Thorbjörn Fälldins död ändå kan göra att vi alla reflekterar lite mer över hur vi är. Jag lovar i alla fall att göra det.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s