Dialogen med väljarna

Efter gårdagens inlägg om skolan och kommunens beslut om omorganisering i Skogås-Trångsund så har jag funderat ytterligare kring det här med dialog. Liknande beslut och andra som kan röra vägdragningar, bostadsbyggande, bygge av idrottshall eller ny förskola är frågor som alltid är heta och väcker reaktioner. Ibland så går det ganska smidigt, ibland så går det inte alls lika bra utan det blir uppror bland väljare och övriga berörda invånare. Det händer även att någon överklagar, vilket kan förskjuta viktiga beslut för lång tid. Att därför föra en dialog med invånarna är alltid viktigt. Beroende på ärende så kan det ske på olika sätt.

Vissa ärenden kan räcka att de informeras om på kommunens webbplats, andra behöver flera möten för information och kanske möjlighten att ge de berörda inflytande. Sådant är dessvärre inte alltid möjligt, men då är det viktigt att alla som känner oro eller är emot frågan får så bra information som möjligt. Ofta så accepteras det som sker om man vet varför. Inga politiker tar för övrigt beslut för att jäklas med invånarna, det vore politiskt självmord och mycket kontraproduktivt. Viktigt i sammanhanget är ändå att man som politiker, och även tjänsteman för den delen, är så lyhörd som möjligt.

Ibland så har jag upplevt att det finns ett ”vi och dem”, även om jag vet att ansvariga politiker vill väl. Därför så är det alltid viktigt att tänka på hur den ”drabbade” ser på saken. Men även vi väljare har naturligtvis en skyldighet och den är att ta reda på hur saker förhåller sig innan vi klagar. Det sker inte alltid och då blir det lätt kollition redan från början. Ödmjukhet från båda parter och processer som är så öppna som möjligt är det bästa. Tänk också på att du hittar det mesta som du behöver på kommunens webbplats. Där finns ärenden att läsa som är på väg, men även protokoll. Många kommuner låter även invånarna sitta och lyssna på sammanträdena och ibland finns även en frågestund innan. Utnyttja den möjligheten om du vill veta mer om hur besluten fattas och vilka ärenden som är på gång.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s