Hemlagat är vilseledande

Ja det anser miljökontoret i Orsa. En tjänsteman har sagt till en företagare att hon inte får skriva ”hemlagat” eller ”hembakat” i sin information om sin kursgård. Risken finns att inte kunderna förstår vad som avses. http://www.expressen.se/nyheter/bakar-allt-sjalv–far-inte-kallas-hembakat/ Jag som normalt sett har stor respekt för våra kommunala tjänstemän efter att ha träffat många i min politikerroll börjar ändå att undra om inte just den här tjänstemannen hade lite för mycket tid över i kombination med trångsynthet. Vem i hela friden skulle kunna missförstå budskapet? Själv säger ägarinnan att miljökontorets uppmaning om att på skylten tala om att maten är lagad på plats och inte i hennes hem, är att förolämpa kunderna. Jag håller med till 100 procent.

Tack och lov så ställer sig inte miljönämndens politiker sig bakom tramset. Jag vet att tjänstemännen har en annan roll och ibland måste föreslå sådant som kan tyckas väldigt märkligt och att politikerna då kan gå emot och ta en annan ställning. Men detta? Reglerna är inte ens glasklara, så ärendet hade aldrig behövt läggas tid och pengar på. Det är inte utan att man blir lite lätt generad. Ska man verkligen behöva krångla med en duktig företagare på grund av sådant här? Och precis som hon själv säger, vem tror att hon står hemma i sitt eget kök och bakar kakor för att köra dem till kursgården?

Det tål att påminnas om att det är våra småföretagare som står för 80 procent av Sveriges arbeten, så hjälp i stället för stjälp dem därför. Är reglerna så luddiga som i det här fallet, tolka dem på det bästa och inte värsta sättet. Visar det sig att de är tydliga och ändå tokiga: protestera i stället för att bara acceptera. Det var faktiskt något som jag ibland saknade hos både politiker och tjänstemän när jag var aktiv, just detta att bara acceptera utan att till högre ort framföra att det här fungerar inte så bra i praktiken som i teorin. Jag avslutar med att säga att den här tramsiga historien kanske ändå kan leda till ett mer pragmatiskt förhållningssätt hos andra framöver.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s