Våra 290 kommuner

I Sverige bor det ungefär 9,9 miljoner medborgare. Dessa är utspridda över 290 kommuner. Storleken på dessa varierar rejält och störst är vår huvudstad med ungefär 900 000 invånare. Mediankommunen har runt 15 300 invånare. Landets minsta kommun är lilla Bjurholmen med färre än 2 500 invånare. Det är med andra ord både olika förutsättningar och utmaningar. Men det är väl ändå en del av charmen med vårt samhälle, det kan se olika ut, men ändå fungera bra både om man är liten eller stor.

Men olika typer av kommuner kräver olika styre och sätt att fungera och vi har ju en viss variation men olika stora kommunfullmäktigen och möjlighet till att välja om vi vill ha de flesta nämnder eller inte. Personligen så skulle jag trots detta önska att flexibiliteten vore ännu större, då förutsättningarna i exempelvis en liten kommun i Norrland med stor landyta inte på något sätt kan jämföras med en liten kommun i stockholmsregionen. Kanske även möjligheten till annan typ av arvodering och förutsättningar som kommunfullmäktigledamot kunde bli större? Eller rätten att ta bort kommunstyrelsen om man skulle vilja det?

Det finns vissa som förespråkar en ny kommunreform där små kommuner slås samman till större. Vi har gjort så förr och det fanns säkert många vinster, men sedan dess så har även de flesta politiker försvunnit. Det har naturligtvis även andra orsaker, men frågan är om vi inte skulle tappa ännu fler om vi tvingar ihop kommuner på nytt. Under mina aktiva år, men även fortfarande, så träffar jag kommunpolitiker från kommuner som ligger i olika delar av landet och jag gillar olikheterna och att man kan anpassa sig efter sina förutsättningar. Det går ofta bra, men det är viktigt att staten ger dem möjligheter att göra det och inte tvärtom. Självbestämmandet är nämligen förutsättningen för välfungerande kommuner.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s