Anpassa inte biblioteken efter stökiga ungdomar

Jag har alltid varit av åsikten att ordning och reda ska råda och jag tycker även att det är viktigt med auktoritet i vissa fall. Jag är vidare av åsikten att man inte ska ge människor femtielva chanser att visa att de kan göra rätt, för har man fått chans efter chans efter chans, så är det nog så att man av erfarenhet kan utgå ifrån att även kommande chanser kommer att sumpas. Men det är inte samma som att man inte ska göra någonting, för dessa ungdomar behöver uppenbarligen vägledning i livet.

Många bibliotek har under de senaste åren utsatts för både stök, hot och sabotage. Vad händer? Jo ofta så anpassar man sig och försöker bara tysta ungdomarna som bråkar och stör besökarna. Man kanske ändrar öppettiderna, eller till och med stänger under en period. Detta trots att man så att säga tar dem på bar gärning, i vissa fall om och om igen. Hur kan vuxenvärlden bli så tafatt? Ibland så rör det sig om väldigt unga människor och i min värld så finns det bara en sak att göra då: ta dem och gå hem till föräldrarna!

Sker detta? Ytterst sällan gissar jag. Bibliotekspersonal, vakter, väktare och polis måste visa vem som är vuxen, bestämmer och är auktoritet här. Direkt som man backar eller inte visar pondus så har man hamnat i underläge. Det sker per omgående. Att det kan tillåtas är för mig totalt obegriplig. Det sägs ju ofta att barn och ungdomar testar gränserna, visa därför att de finns. Struntar man i det så testas det på nytt, och på nytt och så vidare. Man gör vare sig biblioteksbesökare eller stökiga ungdomar en tjänst genom att backa här och man gör definitivt ungdomarna en björntjänst.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s