Vem ska ansvara för gymnasieutbildningen?

I dagsläget så är det våra kommuner som ansvarar för utbildningen på gymnasienivå och jag har inga åsikter om hur detta sköts, däremot så har jag i många år ansett att detta borde ske ett snäpp högre upp, alltså på regionnivå. Det är en av anledningarna till att jag är positiv till regioner. För egen del så skulle de gärna få ersätta landstingen och sedan så kunde man flytta upp gymnasieutbildningen dit. Jag tror att det skulle finnas flera fördelar med det här, både för eleverna och kommunerna själva.

De flesta av våra kommuner har inte möjlighet att tillhandahålla alla utbildnkngar utan måste samarbeta med sina grannar. Det här är inget konstigt så klart, man samarbetar i många olika frågor. Men det vore enklare med en och samma huvudman, alltså en region, som hade ansvaret för utbildningen och samordnade den för de kommuner där eleverna kommer ifrån. När man har kommit upp i gymnasieåldern så är det mycket vanligare att man söker sig till en skola utanför sin kommun än när man fortfarande går i grundskolan. Det gör att det inte enbart handlar om ifall utbildningen finns där man bor eller inte. En region istället för flera kommuner som sköter utbildningen skulle även göra den mer jämlik då alla söker på samma villkor.

Med tanke på alla uppgifter som en primärkommun redan har och att det dessutom ständigt tillkommer nya utmaningar, så ser jag möjligheten till att slippa det här ansvaret som något positivt. Redan barnomsorgen och grundskolan tar stora resurser i anspråk. Låt det stanna där. Det är naturligtvis viktigt med ett bra samarbete mellan grundskolan och gymnasiet om det skulle bli olika huvudmän, men det samarbetet är viktigt redan idag och med en och samma huvudman istället för ett flertal kommuner som ska samarbeta, så torde även detta bli en lättnad för kommunerna.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s