Sorgligt beslut om antal timmar inom barnomsorgen

Från hösten så tar Stockholms stad bort taket för antal timmar som föräldrarana kan lämna äldre syskon när de är hemma med sitt yngsta barn. Antalet timmar som man ska kunna lämna får inget tak, utan små barn, kanske 1 eller 2 år bara, kan bli lämnade fler timmar än barn vars föräldrar arbetar. Många har med rätta reagerat på beslutet och jag tycker att det är otroligt sorgligt. Finansborgarrådet, Karin Wanngård, lutar sig mot forskning säger hon, men det är helt uppenbart att hon har valt bort den forskning som visar på de problem som ofta följer med att vara separerad från föräldrarna allt för lång tid på det sätt som förskolan innebär.

Jag har personligen inget negativt att säga om förskolan och mina barn har också gått där och jag tror precis som de flesta andra att det finns mycket positivt med den. Det finns hur många exempel som helst på bra saker som sker där, allt från lek till pedagogik. Sverige har en förskola som vi kan vara stolta över. När jag var politiskt aktiv så var jag under 8 år vice ordförande i förskolenämnden och innan dess satt jag i dåvarande förskole- och grundskolenämnden. Det har gett mig viss insikt i vilken utveckling som har skett inom verksamheten. I Huddinge har just förskoleverksamheten varit den verksamhet som har fått högst betyg bland våra invånare. Alltså så instämmer jag i att alla barn ska ha rätt till förskola.

Men trots detta, att lämna ett barn allt för många timmar är inte alltid positivt. Anknytningen till föräldrarna är otroligt viktig. Sedan så är det energikrävande att vara långa dagar i stora grupper när man är liten och många får nästa barn när det äldre barnet är väldigt litet. När man är föräldraledig så kan man välja tiden som man lämnar, vilket är svårare när man börjar jobba igen. Borgarrådet kommenterar också vikten av fler förskollärare, men har missat en viktig bit även här: det finns inte tillräckligt många med den utbildningen, vilket är anledningen till att kommunerna inte har tillräckligt många. Därför så handlar det inte enbart om kostnader, vilket hon tycks tro. Avslutningsvis så hoppas jag till skillnad från henne, att inte de andra stockholmskommunerna följer efter.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s