Grannsamverkan eller medborgargarde

I dag så läste jag en artikel om grannsamverkan och om nödvändigheten av detta då polisen är så frånvarande. Inte ens stök under en rättegång garanterar alltid polisiär närvaro. Nu sträcker sig givetvis inte grannsamverkan dit in, men det säger en hel del om hur samhället ser ut. Jag gillar grannsamverkan och har även varit med och dragit igång det där jag bor. Däremot så har jag själv inte varit aktiv, till stor del på grund av tidsbrist. Den typ av grannsamverkan som jag själv, när jag var politiskt aktiv var med och drog igång, var inte den typ av samverkan som den i artikeln. I mitt område så är det en bil som åker runt och detta i samarbete med polisen, vilka även utbildar dem som är frivilliga i uppdraget.

Den typ som det stod om i artikeln handlade om en mer aktiv grannsamverkan där man även aktivt grep förövare och åkte ut på larm, alltså om någon boende ringde och behövde hjälp. Men man hade kontakt med polisen och hjälpe även till att titta efter stulna bilar till exempel. Jag gillar den här typen av initiativ också, men är trots detta tveksam till det faktum att man utsätter sig för fara på ett annat sätt än när det gäller den typ av samverkan där man bara syns och sedan rapporterar om det är nödvändigt.

Det som jag oavsett typ av samverkan ändå osökt kommer att tänka på är medborgargarden och vad det medför. De är en fara både för de engagerade i det och för dem som de är ute efter. Eller vill hålla koll på. Men även dessa finns. Här är risken för sammandrabbningar större och det kan medföra onödigt våld och även att oskyldiga drabbas när ilskan rinner till. Det finns dock ett sätt att förhindra detta och det är att ansvariga politiker och tjänstemän tar allt elände som händer på allvar, men man skyndar långsamt minst sagt. Skygglapparna sitter på rejält och öronpropparna verkar heller sällan tas ur. Samtidigt så blir människor allt mer förtvivlade, och fler och fler tar lagen i egna händer. Fortsättning följer…

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s