Hundar i vården

Häromdagen så läste jag en artikel om en sjukhusavdelning för barn där man hade en vårdhund på prov. Vi i Sverige är inte lika bra som en del andra länder när det gäller att ta tillvara på djurs fantastiska förmåga, men nu ville man alltså se hur stor den positiva effekten faktiskt var och därför så fick svårt sjuka barn träffa en hund. Den tvättades noga innan och då den redan från början knappt hade några allergener så lyckades man få den så ren så att inget som kunde framkalla allergi kunde uppmätas. Det är ju i sig fantastiskt eftersom det gör djuret tillgänglig för alla barn.

Eftersom jag i flera år har intresserat mig för det här med djurs positiva effekt på oss människor, så har jag både läst och sett på TV om det och det är faktiskt omöjligt att inte imponeras av vad både hundar och andra djur kan göra för oss. Men trots detta så finns det alltid pessimister som försöker leta problem. Varför vet jag så klart inte, men min amatörmässiga teori är att de faktiskt letar fel även på allt annat och att det inte har med djuret att göra egentligen. Fast om vi lämnar de där negativa människorna och ser det positiva med djur, så finns det väldigt många vinster att göra och även en fågel kan ge positiv effekt på hälsan.

Men det finns en vinst även åt andra hållet och det är att ju högre status som djuren får, ju bättre behandlade blir de överlag. För egen del så skulle jag gärna se dem i alla verksamheter där det är möjligt, både i behandling av sjuka, men även annars, till exempel fler läshundar. Jag hoppas hur som helst verkligen att resultatet blir riktigt bra och att projektet permanentas. Vilket barn skulle inte vilja ha en pälsvän att leka med när tillvaron är tuff? Ett djur ställer inga omöjliga krav och det dömer inte, det bara finns där och gör så att man mår bättre. Det tror jag att fler och fler märker och om några år så är djur i vården förhoppningsvis en självklarhet och då menar jag överallt, för de finns trots allt på flera håll redan nu, men det behöver utökas.

 

2 tankar på “Hundar i vården

  1. Ralf Vennergård

    Hej! Jag försökte komma i kontakt med dig på något sätt, men hittar ingen bättre väg än detta. Hur som, jag tänkte tipsa dig om http://GissaPolitikern.se som är ett rätt kul spel där man får sätta ihop ett ansikte på en politiker som sitter i regeringen med vilket parti de tillhör. Det skulle vara kul att se hur mycket du kan få!

    Gilla

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s