Artikel 14 i barnkonventionen

Den första av de tre punkterna i artikel 14 lyder som följer: Konventionsstaterna ska respektera barnets rätt till tankefrihet, samvetsfrihet och religionsfrihet. Jag har vid några tillfällen berört frågan om hur mycket vuxenvärlden har rätt att påtvinga barnen sitt eget synsätt och då menar jag naturligtvis inte att föräldrar inte ska få fostra sina barn på ett visst sätt eller dela sin tro med dem. Vi har ju alla en uppfattning om vad som är rätt och fel och den bästa vägen i livet och det ligger så klart till grund när vi fostrar våra barn. Inget konstigt med det.

Däremot så ska barn aldrig vara sina föräldrars religiösa budbärare lika lite som de ska vara deras politiska budbärare, men det första accepteras utan problem i till exempel skolan. Går barnen i en vanlig skola så accepterar personalen till och med att religionen får ta så mycket plats så att vissa elever blir utanför och många gånger mår väldigt dåligt, allt för att vara föräldrarna till lags. Att det får gå till så här är oacceptabelt. Men det finns även speciella skolor, fristående sådana, där religionen är en grund för verksamheten. Det är naturligtvis inte vad eleverna i de flesta fall själva har valt, utan återigen något som de påtvingats av vuxenvärlden.

Att ett modernt land som Sverige, som jobbar utifrån barnkonventionen och sätter barnen i främsta rummet i väldigt mycket, trots detta bortser från vissa rättigheter är helt obegripligt. 196 stater, inklusive Sverige, har skrivit under konventionen. Vi ratificerade barnkonventionen 1990, vilket innebär att vi är förpliktigade att följa den och också är juridiskt bundna till den. Ändå har det blivit så tokigt. När ska vi våga stå upp för barnens rättigheter fullt ut? Det har gått 26 år sedan ratificeringen, så nu borde det väl ändå vara dags? Med andra ord: låt skolan vara fri från religiös påverkan och låt den vara neutral så att alla elever kan vara en del av den, oavsett utförare.

 

 

1 tanke på “Artikel 14 i barnkonventionen

  1. Ping: Religionsfunderingar | Wallenborgs politikblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s