60 år med socialbidrag/försörjningsstöd

I år är det 60 år sedan Socialdemokraterna i sitt folkhemsbygge införde socialbidraget, numera formellt kallat försörjningsstöd. Jag tycker att det här var en bra reform, för alla medborgare ska kunna känna trygghet. Ingen ska behöva hamna på gatan eller gå hungrig. Ändå så kritiseras ofta socialbidragen och hur de fungerar. Det med rätta. Jag minns när man till och med kunde få hjälp till semester, något som jag anser är helt uppåt väggarna. Hur det är nu vet jag inte, men jag har ytterst svårt att tro att det finns socialkontor som är så generösa numera. Jag utgår även ifrån att man inte längre ger bidrag till nya barnvagnar, något som inte ens alla förvärvsarbetande har råd med.

Däremot så gillar jag inte att det ibland är så strikt så att människor som tillfälligt hamnar i en svår situation ska behöva sälja sin bil eller sitt hem. Det är verkligen att stjälpa och inte hjälpa. Ingen vet hur framtiden ser ut och medmänsklighet och smidighet måste alltid finnas. Alla borde därför få en rimlig chans att komma på fötter under en tid innan de ska behöva vidta åtgärder som sätter dem i en ännu svårare situation. Man kan även tänka sig att ge lån i större utsträckning om det är rimligt. Men vänta med att kräva sådant som försvårar för att komma tillrätta med situationen.

Men, det finns något som jag ogillar och det är att man år efter år, kanske ett helt arbetsliv kan gå på socialbidrag. Då är det självklart ett utnyttjande och ingen tillfällig hjälp. Det är väldigt märkligt att det ens är tillåtet att utnyttja systemet på det viset och utan motprestation. Eller också så är motprestationen för liten. Sedan så finns det de som verkligen kämpar och kan behöva hjälp men inte får det, sådana exempel hör man ofta om. Det är förkastligt. Jag tror att hela bidragssystemet bör ses över, men att vi ska ha den här tryggheten kvar, det är naturligtvis självklart.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s