Återigen blossar abortdebatten upp

Då tänker jag inte på en debatt för eller emot abort, utan debatten om samvetsfrihet. Jag har bloggat om detta tidigare. Nu diskuteras det friskt kring detta igen eftersom den religiösa barnmorskan Linda Steen åter är på krigsstigen efter att ha hon inte fått det jobb som hon ville. Anledningen är att hon vägrar utföra aborter. Jag blir alltid illa berörd när jag hör om sådant här. Vården är till för att hjälpa människor, inte ha åsikter om dem eller vägra att utföra vissa uppgifter på grund av att man anser dem felaktiga. Vårdpersonal ska och måste vara helt neutral.

Som patient så ska man inte ens behöva misstänka att det finns personal där man befinner sig som är dömande kring det man behöver hjälp med. Det borde även den här barnmorskan förstå och det gör hon säkert också, men vi människor står som bekant oss själva närmast. I det här fallet så anser jag dock att hon borde backa och det av respekt för de patienter som behöver den hjälp som hon vägrar utföra. Vi har alla rätt till adekvat vård och det utan att vi ska känna oss dömda av en del av personalen. Vidare så är det faktiskt ingen rättighet att vara barnmorska. Att utbilda sig till ett yrke där man vill välja bort vissa arbetsuppgifter är helt absurt. Då väljer man att göra något annat.

Abort ska däremot inte tas lätt på eftersom det är en stor tragedi när ett liv måste släckas, och när man hör att det finns kvinnor som kommer in både fyra och fem gånger så undrar man verkligen över hur någon kan hamna i en sådan situation. Men det är ett annat problem och det behöver tas tag i så klart. Ingen ska missbruka aborträtten. Men det finns sitationer där abort trots allt är det bästa och det är därför som vi har den rätten plus att kvinnor måste kunna få hjälp när de behöver den. Att det finns människor som fördömer detta är inget annat än sorgligt.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s