Avhoppade politiker

I går så läste jag att det lokalparti som jag själv lämnade i vintras är det parti i kommunen som har flest avhoppare i förhållande till storlek. Det är naturligtvis ingen rolig läsning då jag var aktiv i många år och även var med och byggde upp partiet. Jag vet faktiskt inte anledningen till alla avhopp, men jag vet att ett parti, trots att det består av många människor, lätt blir sårbart när sådant här händer. Det är ju ingen hemlighet att partierna, både de lokala och riksdagspartierna har det tufft och alltid behöver fler aktiva medlemmar. Ofta är de flesta bara stödmedlemmar. Det är visserligen nog så viktigt att ha detta mentala stöd, men fler aktiva medlemmar är ändå angeläget.

Varför ett parti tappar förtroendevalda är väldigt olika och alla partier gör det mer eller mindre, och ju större parti, ju fler avhoppare. Det kan naturligtvis vara interna orsaker, men ofta så handlar det om mindre ”spännande” anledningar som att någon flyttar, får en annan livssituation eller att man inte har samma engagemang längre. Det händer även att vissa byter parti. En mandatperiod är hela fyra år och att då utgå ifrån att alla förtroendevalda ska stanna så länge vore bara naivt. Men det är alltid synd när avhopp sker. Ett parti med få avhopp är stabilare, vilket är bra för väljaren för det mesta. Men det kan också vara så att man inser att man har valt fel parti och då är det bäst för alla att lämna sitt uppdrag. En viss omsättning av politiker kan nog vara bra ibland och att få in lite nytt blod brukar vitalisera partiet, men det gäller att ha bra ersättare om många lämnar sina uppdrag.

Ju fler människor som är aktiva, ju fler finns som kan ta på sig uppdrag när det behövs under mandatperioden, eller vid en ny period så klart. Fler aktiva gör också att kvalitén blir högre eftersom det finns ett urval av människor och det ökar också chansen att man hittar någon som är intresserad och inte tar på sig uppdraget på grund av att ingen annan vill ha det. Det senare riskerar alla partier att drabbas av. Vidare så tror jag även att fler aktiva medlemmar kan förhindra avhopp eftersom fler delar på bördan om man uttrycker det så. Vissa lämnar nämligen för att det blir för tungt. Fler politiker behövs, då skulle samhället bli mycket bättre och inte bara på grund av ovanstående, utan även då fler är med och tar ansvar och får kunskap om hur vårt samhälle funderar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s