Hur vårt politiska system fungerar borde vara en större del av undervisningen i skolan

Och det är det ju också på olika sätt, men hur mycket, det verkar ofta ligga på hur intresserad läraren själv är. Beroende på detta så blir det minsta möjliga eller också så får man lära sig ganska eller väldigt mycket, om man har tur att ”välja rätt” lärare alltså. Jag minns mina egna barns tid från både grundskolan och gymnasiet och även om jag inte vet vad de i detalj fick med sig, så har jag givetvis en känsla av hur stort engagemanget har varit. Som före detta politiker med ansvar för demokratifrågan så har jag även kommit i kontakt med skolan den vägen. Sedan flera år tillbaka så har vi här i Huddinge så kallade demokratidagar, eller om man så vill, demokrativecka.

När det gäller grundskolornas deltagande så har det varit lite trögt, även om det finns undantag och till deras försvar kan väl sägas att vi inte har fokuserat lika mycket där, men jag hoppas att engagemanget ökar med tiden. Däremot så lyckades vi få ett väldigt omfattande samarbete med gymnasieskolorna, vilket är otroligt positivt, och snart så blev det till exempel en självklarhet att de politiska partierna skulle ut till alla gymnasieskolor och även vux och träffa eleverna. Det går naturligtvis inte att träffa alla, men väldigt många. Hur detta arrangeras och följs upp har varit väldigt olika, men det är viktigt att det sker, oavsett vilken form för samtal som man väljer.

Att lära barn och ungdomar om demokrati och hur vår politik fungerar är viktigt av flera anlednignar. Ett sunt samhälle utgår från demokrati och ger alla möjlighet att delta i den på olika sätt. Att få rösta på vem man vill, men även att kunna bilda ett parti, är viktiga rättigheter. Varje röst ska dessutom självklart ha samma värde. Men att lära sig om demokrati gör förhoppningsvis att man även förstår att skyldigheter ingår. Många glömmer gärna den biten och tar helst bara del av rättigheterna. På grund av ovanstående anledningar så skulle jag önska att det vore krav på att redan i grundskolan, speciellt i samband med valen, undervisa alla elever om hur vårt politiska system fungerar. Så är det dessvärre inte idag och bara det ger våra unga en ojämlik start i livet då vissa får mer kunskap och förståelse med sig från skolan. Det här om något är väl en jämlikhetsfråga?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s